Buiten het boekje gaan – #50books vraag 22

image

De schrijver Willem Frederik Hermans heeft 4 thrillers geschreven onder het pseudoniem Fjodor Klondyke. Het geheim is verklapt door Jan Kuijper in zijn boek Populaire literatuur in 1974. Kort na deze bekendmaking is menig Hermansliefhebber deze boekjes gaan verzamelen. Weinig van dit soort boekjes zijn zoveel waard als deze.

Fjodor Klondyke

Hermans heeft deze kleine boekjes aan het einde van de oorlog geschreven, in geldnood verkerend en vol verveling. Hij verdient er 300 gulden per boekje aan. Nu wordt er per boek veel meer dan dit bedrag betaald. Zo vind ik De demon van Ivoor voor 400 euro op boekwinkeltjes.nl.

Doodverf

Van andere schrijvers is ook bekend dat ze hun genre weleens te buiten gaan. A.F.Th. van der Heijden verzamelde alle spannende scenes rond de ‘gipsmoord’ uit zijn reeks De tandeloze tijd in de thriller Doodverf. Het levert een voor Van der Heijden buitengewoon spannend boek op.

Mijn verlustiging

Een andere held is Willem Bilderdijk. Hij schrijft in zijn jonge jaren de erotisch getinte dichtbundel Mijn verlustiging. Een dichter die zich waagt aan deze bundel. Hij komt er tijdens zijn leven niet echt voor uit, een jeugdzonde van de held van de gereformeerde in Nederland.

Buiten het boekje

Schrijvers gaan dus weleens te buiten aan hun eigen genre. Deze week komt de boekenvraag van Tessa Heitmeijer. Ze stelt ze hem op haar eigen blog, maar we doen hier mee met deze vraag:

Welke schrijver of schrijfster zie jij het liefst zijn of haar boekje te buiten gaan?

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

7 gedachten over “Buiten het boekje gaan – #50books vraag 22”

 1. Ha wat leuk van W.F. Hermans, ik vond het al jammer dat ik hem niet in het rijtje kon zetten omdat hij niet meer leeft. Het zou toch mooi zijn als die boekjes eens worden heruitgegeven of zou de kwaliteit van de verhalen niet zo best zijn?

  1. Hermans schreef 4 thrillers onder het peseudoniem Fjodor Klondyke.
   Misdaad stelt de wet, De leproos van molokaï, Moord aan de noordpool en De demon van ivoor.
   De leproos van molokaï is later opgenomen in de verzamelbundel Drie melodrama’s.
   De demon van ivoor verscheen in gewijzigde vorm onder de titel Hermans is hier geweest in Drie melodrama’s.
   De bundel Drie melodrama’s is weer opgenomen in de Volledige werken, deel 2.
   Misdaad stelt de wet, Misdaad aan de Noordpool en De demon van ivoor (oorspronkelijke versie) zullen in het laatste deel 24 van de Volledige werken worden opgenomen.

Geef een reactie