Zink

image

Het boekenweekessay is vaak interessanter dan het boekenweekgeschenk. Dat geldt dit jaar zeker voor het essay dat de Vlaamse cultuurhistoricus David Reybrouck schreef voor deze boekenweek. Hij schrijft over het neutrale gebied Moresnet, dat meteen onder Limburg ligt tussen België en Duitsland.

Het gebied staat onder discussie bij het Verdrag van Aken in 1816 vanwege de zinkmijn. Daarom is het de taartpunt van 3,44 vierkante kilometer tijdelijk neutraal in afwachting van de definitieve uitkomst. Ze verwachten in 1816 dat dit binnen een paar jaar wel zou gebeuren, maar de geschiedenis laat het gebied tot 1919 neutraal.

Aan de hand van de laatste mensen die nog geboren zijn in het gebied, vertelt hij het verhaal van deze bijzondere enclave, de kleinste staat in Europa na de 2 stadstaten Monaco en Vaticaanstad. Het levert een mooi verhaal op over een gebied dat even een vrijstaat wordt. In beide Wereldoorlogen worden ze ingelijfd bij Duitsland en moeten meevechten in de strijd.

Daarmee vertelt David van Reybrouck het verhaal van de Europese geschiedenis van de 21e eeuw in een handzaam boekje. Het gebied van enkele vierkante kilometers voornamelijk bos en zinkmijn geeft een mooie impressie van dit deel van de geschiedenis.

David van Reybrouck: Zink. Boekenweekgeschenk. Uitgeverij De Bezige Bij in opdracht van CPNB, 2016. ISBN: 978 90 596 5358 0. 64 pagina’s. Prijs: € 2,50. Bestel

One pingback/trackback on “Zink

    Geef een reactie