Schoppenvrouw

img_20160410_185718.jpg

Elke moeder hoopt dat haar kind professor wordt, of president of Nobelprijswinnaar. Dat er in het wiegje ook een toekomstig moordenaar kan liggen, een dictator of een drugskoerier, is niet aan de orde in gedachten.

Toch hebben misdadigers als Volkert van der Graaf en zelfs Anders Breivik of Adolf Hitler allemaal een moeder. Annie M.G. Schmidt schreef er geloof ik ooit een prachtig gedicht over. Ik kan het alleen niet vinden.

Overigens hebben deze misdadigers niet alleen een moeder, maar ook een vader.

In de roman Schoppenvrouw van Mensje van Keulen draait om de voorspelling van dr. Adami. Als 14-jarig meisje bezoekt Paula de helderziende die voor haar een rampzalige toekomst voorspelt. Hij trekt een Schoppenvrouw uit het kaartspel, wat een ramp betekent:

‘Neem geen kinderen, ze zullen je meer verdriet dan vreugde brengen…’ (99)

Om te eindigen met nog een keer de waarschuwing:

‘Je zoekt geluk, maar het geluk kiest zijn eigen weg… Luister daarom nar me en volg mijn raad…. Neem nooit kinderen, het zou je slecht bekomen…’ (99)

De voorspelling hangt als een donderwolk boven haar leven. Haar vriendin Charlie Weber vertrekt weer uit haar leven, maar de voorspelling van de oude voorziener blijft. Niet dat ze er bewust mee bezig is, maar het spookt door haar hoofd. Zeker wanneer het dan ook mis gaat.

De herkenning van de dader is de opening van de roman. Het verhaal verderop gaat daar eigenlijk niet over. Moeder Paula probeert te achterhalen wanneer het bij haar mis is gegaan. Een speurtocht die een roman lang duurt en waar de oplossing langzaam opdoemt.

Is het de voorspelling of gewoon iets anders. Het spookt gedurende het boek door je hoofd. Kan een dr. Adami de toekomst voorspellen? Geen van zijn klanten komt terug, ze zeggen alleen maar dat ze tevreden zijn. Als hij zijn werk juist goed doet en onheil voorspelt, krijgt hij op zijn kop. Hij ziet het goed met de opmerking:

‘Je woede is een bevestiging van mijn gelijk.’ (119)

Of met de oplossing die Paula en haar man bedenken, alles goedkomt, blijft de vraag waarmee je als lezer achterblijft. Zijn de demonen echt overwonnen of is het maar schijn?

Daarmee zet Mensje van Keulen je met haar boek Schoppenvrouw aan het denken, zonder te oordelen. Ze geeft het verhaal een moraal die juist geen moraal is. Dat maakt deze novelle tot een boek waar je even over mag nadenken. De verteller én het verhaal geven het antwoord niet. Dat mag je zelf bedenken.

Als het antwoord er is.

Mensje van Keulen: Schoppenvrouw. Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Atlas Contact, 2016. ISBN: 978 90 254 4698 7. 138 pagina’s. Prijs: € 18,99. Bestel

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Schoppenvrouw van Mensje van Keulen. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie