Oom Koos

image

De roman De helleveeg van A.F.Th. van der Heijden draait vooral om de mannen in het leven van Tiny. Hoe een verloofde weggaat omdat ze onvruchtbaar zou zijn en hoe op haar bruiloft haar nieuwe echtgenoot dit ter ore komt. Het feest is meteen afgelopen en de huwelijksreis gecanceled.

De bijzondere relatie met haar echtgenoot Koos beschrijft de verteller prachtig als ze op haar sterfbed ligt. Haar man Koos zwaait naar haar terwijl ze door een beroerte niets kan zeggen.

Nu kwam het ergste. Aan de opgeheven arm opende zich de hand, en Koos begon naar Tiny te wuiven. Niet wapperend, met snelle haaltjes, maar langzaam door de lucht vegend, zoals je iemand op een zich verwijderende boot vanaf de kade uitzwaait. En niet zomaar even, nee, traag en langdurig – zoals de koningin en Sinterklaas, eenmaal aan het wuiven, niet van ophouden wisten. (234)

Op zijn vraag waarom zijn oom dit doet, antwoordt oom Koos dat hij het doet om haar bij de les te houden. Ze mag niet wegzakken van hem. In de toespraak bij haar begrafenis refereert de verteller prachtig naar het leven van Tientje Poets, maar hij verzwijgt evenveel. Daarmee lijkt de proloog van deze roman veel meer op de toespraak die Albert Egberts bij de begrafenis had moeten voordragen.

A.F.Th. van der Heijden: De helleveeg. Amsterdam: De Bezige Bij, 2013. ISBN: 978 90 234 8391 5 7. 240 pagina’s. Prijs: € 15,00. Bestel

Geef een reactie