Niet storen, ik lees – #50books antwoorden vraag 17

image

De vraag van afgelopen week: doe je weleens wat anders tijdens het lezen. De trouwe beantwoorders van de boekenvraag zijn er eigenlijk allemaal heel duidelijk over: niks tot weinig. Blijft de 1 helemaal verschoont van etenswaar, een ander wil er nog wel een glaasje bij heffen.

Of tijdens het lezen naar nieuwe muziek luisteren om alvast te wennen aan de muziek. Gelukkig niet alleen heiligheid. Al heb ik de wandelende lezer tot mijn spijt niet aan mogen treffen.

Tanden poetsen en lezen

Er zijn uitzonderingen. Zo zegt Martha dat ze van alles doet bij het lezen. Tanden poetsen, ontbijten, haren kammen of lekker in de zon liggen. Ze betreurt het dat er nog geen watervaste boeken zijn, anders zou ze zeker tijdens het douchen ook lezen.

Geen rumoer

Boekenblogger Jannie leest het liefst rustig in een hoekje. Geen muziek of televisie op de achtergrond, maar volstrekte rust. De grote uitzondering: bij haar wandeltochten leest ze met grote regelmaat in haar wandelgids. Om de route te bepalen maar nog meer voor informatie over de omgeving waarin ze loopt.

Onbijten met ochtendkrant

Bij het lezen van de ochtendkrant wil Carel zich wel laten afleiden door de telefoon en een hap nemen van zijn ontbijt. Als dit gebeurt bij het lezen van een boek, dan gaat er iets fout, stelt hij. Overigens vindt hij dat eten en lezen niet bij elkaar horen. Hij vindt eten bij uitstek een sociale bezigheid, daar hoort een boek niet bij.

Flanerende priesters

Carel stelt dat voor de lezende geestelijke speciale wandellaantjes zijn aangelegd bij het klooster of de pastorie. Zo kon de priester rustig flaneren al lezend met een boek in de hand. Het roept bij 1 van zijn lezers herinneringen op uit het verleden.

Hij ziet de nonnen in het klooster bij zijn ouderlijk huis weer brevieren. Als hij bij het voetballen de bal over de muur trapte en moest aanbellen, werd hij vermanend toegesproken, maar kreeg wel altijd de bal terug.

Muziek luisteren

Boekenblogger Niek luistert naar muziek bij het lezen. Vooral het luisteren naar nieuwe muziek bij het lezen, vindt ze heel prettig. Zo kan ze al lezend aan de muziek wennen. Zo is ze niet gefocust op de muziek en kan ze er later beter naar luisteren omdat ze er al mee kennisgemaakt heeft.

Nocturnes

Bij blogger Fokke is er geen computer in de buurt bij het lezen. Uit angst dat hij tijdens het lezen een informatiesnack wil nuttigen. Nee, bij hem zijn liefst vrouw en kind naar boven en zit hij in alle rust op zijn witte bank te lezen. Muziek kan, maar dan zijn het wel de Nocturnes van Chopin in de uitvoering van Daniel Barenboim. Tijdens het lezen doet hij niks anders.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen

Geef een reactie