Lezers over de kook – #50books antwoorden vraag 15

image

Een vraag over een ander soort boeken dan literaire boeken is de 15e vraag van #50books. Het draait dit keer om het fenomeen kookboeken. Hoe is het met de kookboeken in de kasten van de bloggers van #50books gesteld? Een interessante vraag. Ook omdat het interessante antwoorden oplevert.

Op de middelbare school las mijn lerares Nederlands altijd tijdens het koken. Niet in een kookboek, maar in een roman. De aardappels kookten regelmatig door, met alle gevolgen van dien. Als ze aangebrand eten opdoende, was dat voor haar gezin een teken dat ze een goed boek las. De lezers van #50books zijn evenmin fervente lezers van kookboeken.

Passie voor koken
Carel schrijft dat zijn passie koken is en dat hij daarom wel wat kookboeken in huis heeft liggen. Hij leest ze niet echt, bekent hij er meteen bij. In het verleden heeft hij er menig recept uit gehaald, maar nu zoekt hij het minstens zo snel op internet op.

Overigens heeft het koken hem ook geholpen aan de titel van zijn verhalenbundel. Het heet Marokkaans koken en andere verhalen. Volgens Carel omdat kookboeken het zo goed doen en de verhalen om te smullen zijn. Het titelverhaal is een sfeertekening van een kookworkshop. Een verhaal ongetwijfeld spannender en voedzamer dan menig kookboek.

De tel kwijt

Soms raak ik de tel kwijt met de boekenvragen. Het is de 15e vraag en niet de 14e, merkt Niek terecht op. Zeker staan er bij haar thuis kookboeken in de kast. Alleen is er niet zoveel mee gedaan. Ze ziet koken vooral als een noodzakelijk kwaad en laat het liever over aan haar man. Ook hij wijkt niet uit naar het kookboek; hij varieert gewoon op wat hij al kent zonder dat het ooit verveelt.

Noodzakelijk kwaad

Ook Martha leest geen kookboeken. Ze ziet koken als een noodzakelijk kwaad om niet van de honger om te komen. De app ‘receptenvinder’ biedt voor Martha genoeg mogelijkheden om een vegetarische maaltijd in minder dan 20 minuten in elkaar te kunnen flansen. Daarom geen grootse gerechten of fantaseren erover.

Dovemansorendieet

Lezers zijn geen keukenprinsen of -prinsessen. Ze lezen liever dan dat ze koken en over eten lezen ze ook niet zo graag. Dat laat Jannie ook zien. Ze stort zich liever op een vergelijking van Maarten ‘t Harts Dovemansorendieet, Over zin en onzin van gewichtsverlies met Kris Verburghs De voedselzandloper. Als ze er 1 moet aanbevelen van deze 2, dan is het wel Maarten ‘t Hart. NIet zozeer vanwege de inhoud, maar meer vanwege het literaire tintje.

Groente en weinig aardappelen

Fokke opent met een citaat van Gerard Reve uit Op weg naar het einde: ‘Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker.’ Daarna vertelt hij over zijn eerste kookboek geschreven door Ina Hoffmann: Vlot koken, lekker eten. Een boek dat hij als student kreeg, boordevol met recepten voor gerechten die in een halfuurtje klaar zijn. Niet dat het altijd lukt, maar hij gebruikt het kookboek nog regelmatig.

Kookboeken in keuken

Net als Fokke, heeft leesblogger Ali plezier in koken. Ze probeert graag dingen uit. Daarom staan de meeste kookboeken van haar ook in de keuken. Bij de recepten die ze probeert, stopt ze een geeltje als bladwijzer en notitieblaadje. Maar ook bij Ali dringt het internet meer en meer de keuken binnen. Het is nu eenmaal makkelijker zoeken op computer of mobiel dan in een kookboek.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen

Geef een reactie