Sloffen

image

In de roman Honolulu King draagt Christina, de vrouw van Hardy Hardy, in het verzorgingstehuis sloffen. Ze woont in het huis omdat ze dementeert. Verward zit ze bij het raam en de verteller zegt:

Ze draagt een blauwe jurk en sloffen met konijnenoortjes; een cadeautje van hun kleinkind Synne. (19)

Dat uitgerekend Christina slofjes draagt met konijnenoortjes is haar waardigheid te na, vindt Hardy Hardy. Hij wil eigenlijk dat ze subiet de slofjes uittrekt. Wie draagt er nou op Christina’s leeftijd nog slofjes met konijnenoortjes?

Nog niet zo heel lang geleden kwam ik in een ander boek ook de sloffen met dierenfiguren erop tegen. In het boek Dik, druk en dronken van Nanda Roep loopt een medebewoner in het studentenhuis op bijzondere sloffen:

‘Wat is er?’ Dat was Anja, die op de meest onmogelijke sloffen binnen kwam lopen. Wat een vreemd idee dat er ooit wereld bestond zónder sloffen in de vorm van konijnen, bavianen en zelfs cartoonfiguren. Het begon met die Spaanse dingen van dweilstof, en daarna kwamen de eerste excessen: berenklauwen, tijgerpoten…. Geweldig vond ik ze, meteen al, en Anja liep erop. (35)

Hier wordt de slof juist positief weggezet: het staat symbool voor de tegendraadse student. Het interesseert Anja niet hoe ze er bijloopt, zij wil op die rare sloffen lopen. Ze krijgt daarmee waardering van de verteller en hoofdpersoon Janine.

In Honolulu King laat de slof juist de machteloosheid van de demente Christina zien. Ze is helemaal de weg kwijt en laat zich zelfs van die idiote slofjes aantrekken door het personeel van het verzorgingstehuis.

Anne-Gine Goemans: Honolulu King. Amsterdam: Ambo/Anthos. ISBN 978 90 414 2522 5. Prijs: € 19,99. 348 pagina’s. Bestel

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Honolulu King van Anne-Gine Goemans. We lazen dit boek afgelopen maandag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie