Niks voor niks – #50books antwoorden vraag 11

image

Een gratis boekje dat speciaal voor deze week geschreven is en waar je een gratis treinreis mee kan maken. Het boekenweekgeschenk is een cadeautje dat je van de boekhandelaar krijgt in de boekenweek.

De inhoud stelt bijna altijd teleur. Je krijgt niks voor niks. Maar de meeste boekenbezitters die antwoord geven op de vraag over het boekenweekgeschenk, vinden het boekje toch de moeite waard om te hebben. Al is het alleen al vanwege de geheimzinnigheid die rond het cadeautje hangt.

Hetzelfde standpunt

Voor Carel is de vraag rond de boekenweek de reden eens te kijken of hij nog hetzelfde standpunt huldigt als een paar jaar geleden toen Peter ongeveer dezelfde vraag stelde.

In de afgelopen jaren is hij niet enthousiaster geworden en gaat nog altijd niet naar de boekwinkel voor het boekenweekgeschenk. Net als dat hij nog altijd niet met de trein reist. Daar kan de boekenweek allemaal weinig aan doen.

Niets te melden

Ook Ruud heeft niets te melden. Over de boekenweek heeft hij al genoeg over verteld, daar besteed hij nu geen blogpost aan. Voor Renata is het boekenweekgeschenk niet een reden om boeken te kopen. Ze bestelt voornamelijk online en laat zich niet gekmaken door het gratis boekje.

Vanaf 1987

Ali heeft alle boekenweekgeschenken vanaf 1987 vogelt ze uit in haar online catalogus. Over de inhoud vertelt ze niet zoveel. Het is te hopen dat ze een boekenwinkel gevonden heeft in Leeuwarden, dan kan ze morgen weer naar huis. Gratis met de trein.

Verzameling boekenweekgeschenken

Peter schrijft een prachtige blogpost over de boekenweekgeschenken in zijn boekenkast. Het is een weefwerk van smalle boekjes die verspreid staan op de planken. Niet dat hij de behoefte heeft de jaren te verzamelen voor jaar waarin hij het eerste geschenk had: 1987. Hij laat het zelfs in het midden of hij dit jaar wel een geschenk koopt.

Bijna vanzelf in de kast

Bij Niek komen de boekenweekschenken bijna vanzelf in de boekenkast. Haar echtgenoot werkt in de boekwinkel en neemt er meestal eentje voor haar mee. Niet dat de geschenken die ze las een onuitwisbare indruk op haar hebben gemaakt, het is de magie die meestal van het geschenk uitgaat. En als ze er dit jaar niet eentje zou krijgen, geen man over boord. Ze heeft genoeg andere boeken te lezen.

Een boekenkast vol

De boekenkast van Jannie bevat veel boekenweekgeschenken. Ze behoort tot de lezers die speciaal voor het boekenweekgeschenk in de boekenweek naar de boekwinkel gaat. In haar blogpost vertelt ze veel over dit bijzondere fenomeen, vanaf het eerste geschenk dat ze zelf kreeg de novelle De ortholaan van Maarten ‘t Hart. Het is een hele verzameling, waarbij Jannie terecht opmerkt dat het boekenweekessay meestal interessanter is dan het boekenweekgeschenk.

Boekenvragen combineren

Blogger Paul combineert de boekenvraag van vorige week met die van deze week. Hij heeft de roman Schuld van Walter van den Berg gekocht en kreeg daarvoor Broer van Esther Gerritsen. Zo valt de vraag van vorige week wel heel treffend in deze boekenweek.

Het essay was al uitverkocht, het boekje Zink van David van Reybrouck staat deze week ook op nummer 1 in alle boeken top-zoveels. Gelukkig kon hij nog een exemplaar bemachtigen in de Bruna tegenover de boekenwinkel waar hij het boekenweekgeschenk cadeau had gekregen.

Balans opmaken

Lezer en boekenblogger Fokke maakt in een lijst de balans op van de boekenweekgeschenken van de laatste 5 jaar. Het resultaat valt tegen. Eigenlijk is alleen Heldere hemel van Tom Lanoye een goed boek. Ik ben het met hem eens. Het leeuwendeel van de geschenken is niet zo goed als je van de schrijver zou verwachten.

Niks voor niks?

Het is helaas zo. Van de geheimzinnigheid die van het gratis boekje uitgaat, is weinig meer over als je het openslaat. Of zoals het gaat bij een verovering: het krijgen van het boekje is belangrijker dan de inhoud. Misschien dat Fokke daarom het eerste boekenweekgeschenk dat hij van de boekwinkel kreeg, Een lampion voor een blinde van Bertus Aafjes in 1973, niet meer kan vinden.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen

Geef een reactie