Mooie Duitse boeken – #50books antwoorden vraag 12

image

Op de laatste dag van de boekenweek vroeg ik mij af wat nu onder de lezers van #50books het favoriete Duitse boek is. En als dat te moeilijk is, welke Duitstalige auteur grote indruk op je heeft gemaakt. Met het doel om alle indrukwekkende boeken en schrijvers met elkaar te delen. Het zijn mooie blogs geworden waarbij een paar boeken langskomen die op mijn eigen verlanglijstje staan, maar die ik nu wel versneld uit mijn boekenkast zal pakken.

Die Blechtrommel van Günter Grass

Voor Carel is Die Blechtrommel, vertaald als De blikken trom, van Günter Grass een boek dat veel indruk op hem heeft gemaakt. Een prachtig boek in een surrealistische verteltrant en thematiek van het opkomende Nationaal Socialisme. Dat de auteur later misschien wat meer vuile handen dan hij eerder wilde laten geloven, is volgens mij tekenend voor de worsteling van veel Duitsers van zijn generatie. Het maakt het boek niet minder mooi.

Joseph Roth

Eigenlijk had Fokke voor het Joseph Roth-jaar 2014 nog nooit iets van deze auteur gelezen. Na het lezen van Radetzkymars, Job en Vlucht zonder einde allemaal geweldige boeken die hij van harte aanbeveelt om te lezen. Daarnaast is Fokke ook erg enthousiast over Der Prozeß Franz Kafka, ook Günter Grass’ Die Blechtrommel en Das Parfum van Patrick Süskind.

Duitse poëzie

Na het lezen van alle mooie boeken uit de Duitse literatuur, schrijft ook Ruud over zijn Duitse favorieten. En dat zijn er nogal wat. Om te besluiten met de Duitse poëzie, zoveel mooier dan de moerstaal. Ruud noemt hier de gedichten van Bertolt Brecht om te besluiten met het innemende ‘Gnadenanstalt’ van Marion Poschmann.

Narziß und Goldmund van Hermann Hesse

In haar bijdrage schrijft Martha over de indruk die de roman Narziß und Goldmund van Hermann Hesse bij haar achterliet. Ze las het boek op de middelbare school en heeft het boek meerdere keren gelezen. Haar exemplaar viel zelfs in bad omdat ze tijdens het lezen in slaap viel. Daarmee is dit boek het meest gerimpelde en beduimelde exemplaar in haar boekenkast. Maar het is het wel het mooiste boek uit de Duitse literatuur dat ze kent.

Siddhartha van Hermann Hesse

Dat heeft Niek ook met dit boek. Alleen ontdekte zij het na een ander boek van Hermanm Hesse, Siddhartha. Ze las het als scholier en was onder de indruk van de intense sfeer die de schrijver in zijn boek weet op te roepen. Die indruk heeft ze later bij het lezen van Narziß und Goldmund ook gehad. De roman Kralenspel is minder bij haar blijven hangen. Mogelijk stond haar hoofd in die tijd niet zo naar dit soort doordenkboeken.

Hans Fallada

Voor iedereen die meer wil weten over mooie Duitse boeken, is het boekje Gute Nacht, Freunde, Duitsland in vijfentwintig boeken van Christoph Buchwald de moeite waard. Fokke noemt het ook in zijn blog. Ik kocht het in de boekenweek en heb het er al een paar keer bijgehaald. Het is een toegankelijk boek waarin veel informatie staat. De auteur heeft een grote voorkeur voor Hans Fallada, hij noemt 2 romans van hem, terwijl de andere 23 schrijvers allemaal 1 boek toebedeeld krijgen. Maar het boekje is een must voor mensen die zich in de Duitse literatuur willen verdiepen.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen

Geef een reactie