Beïnvloeden – #50books antwoorden vraag 9

image

Over beïnvloeding gesproken. Uit de reacties van de boekenvraag van vorige week komen flink wat boektitels omhoog die ik (nog) zou willen lezen. Een rechtstreekse beïnvloeding waar alleen maar boektitels en verhalen van anderen aan te pas komen.

Wat te denken van het boek Seven years in Tibet van Heinrich Harrer. De verfilming van het boek met Brad Pitt in de hoofdrol, staat mij nog steeds in de weg om het boek te gaan lezen. Niet dat ik film ooit gezien heb, maar het hoofd van de acteur met het massief van de Himalaya achter hem, heeft mij nog altijd weerhouden.

Toch is het een interessant boek om ter hand te nemen. Al is het omdat de docent over wie ik vorige week sprak helemaal vervuld was van het boek en de uitgave in het Nederlands verzorgde in de reeks Hollandia Reisverhalen.

Met de neus in de boeken

Het liefst zit Ruud met zijn neus in de boeken, verklapt hij aan het begin van zijn bijdrage. Hij wil een boek ruiken. De geur is onderdeel van de leeservaring. Net als het formaat: een handzaam formaat draagt bij aan het leesgenot. Lastige boeken leest hij wel, maar het haalt wel een stuk leesplezier voor hem weg.

Allemaal dingen die bijdragen aan de toegankelijkheid. Natuurlijk begrijpt hij ook dat ze niet per se bijdraagt om een onuitwisbare indruk bij je achter te laten, maar ze helpen wel mee. Dus lettertype, bindwijze en vormgeving. Ze dragen allemaal bij aan de totale indruk die een boek bij je achterlaat.

Lijst met boeken

De lijst met boeken dat Ruud heeft samengesteld, is indrukwekkend. Er staan titels op die soms ook op mij indruk hebben gemaakt. Hij laat zien dat de inhoud van een boek niet alleen de indruk bepaalt, maar ook hoe het verpakt is: het boek zelf.

Blijvend positieve indruk

Niek geeft een mooi voorbeeld hoe ze nog regelmatig terugdenkt aan een boek. Op de cover een vrouw bij wie de titel boven haar borsten geschreven staat. Ze kijkt indringend omhoog naar de naam.

Niek las het boek meer dan een halfjaar geleden en maakte toen indruk op haar. Het is The Art of Asking van Amanda Palmer. Het boek heeft een blijvende positieve indruk op haar achtergelaten. Sterker nog, het boek van Palmer beïnvloedt haar denken over het laten ontstaan van iets nieuws, het creëren, het maken van kunst.

Boekkeuze

Voor Jannie geldt dat de beïnvloeding al begint bij de keuze van het boek. Welk boek je leest, hangt vaak af van opvoeding en de omgeving waarin je verkeert. Ook is het afhankelijk van opleiding en karakter. Niet iedereen voelt zich aangetrokken tot hetzelfde boek.

Seven years in Tibet

Een titel dier uit haar blogpost springt is Seven years in Tibet van Heinrich Harrer. Ze schrijft erover dat het boek het uitgangspunt is voor haar belangstelling en bewondering voor stromingen als het boeddhisme. Een mooie bevinding hoe een boek ook belangstelling kan opwekken tot het lezen van andere boeken.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een overzichtswerk als Geschiedenis van de filosofie van Hans Joachim Störig. Een combinatie van karakter, opleiding en de omgeving waarin je opgroeit, laten je kennismaken met dit soort boeken. Een plaats die in mijn ogen de bibliotheek in hoort te nemen. Mijn liefde voor het lezen en mijn compositie van de wereld zijn daar ontstaan.

Leve de bellettrie

De non-fictie, boeken met feitjes, zijn niet aan Fokke besteed. Managementboeken en zelfhulpboeken al helemaal niet. Een goed boek is voor hem de bellettrie: essays, romans en een enkel gedicht. De oorlogsromans die hij noemt geven een beeld van de Eerste Wereldoorlog die je niet zo in een historische overzichtswerk terugvindt. Fictie laat je een kant van de werkelijkheid die je in zelfhulpboeken nooit zult vinden.

In de ban geraken

Peter laat zich wel meer ingaan met zelfhulp. Hij schreef zelfs een serie blogs over Zen Habits van Leo Babauta. Met de blogs probeerde Peter zijn bevindingen uit het boek te integreren in zijn dagelijkse routine. Maar van een goeie historisch roman wil hij helemaal in de ban geraken.

Andere wereld

Dat zijn boeken die hem meenemen in een totaal andere wereld. Het is voor hem de reden geweest om geschiedenis te gaan studeren. En met de afsluitende reeks opmerkingen, zou ik Peter nog willen wijzen op de laatste roman van A.F.Th. van der Heijden, De ochtendgave. Precies een boek waarin je wordt meegetrokken in een andere wereld.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen

6 gedachten over “Beïnvloeden – #50books antwoorden vraag 9”

  1. Ja, ik ben er nog steeds over aan het herkauwen, drukte en een megaverkoudheid hielpen niet echt. Eén dingetje, misschien dat Leonardo in je hoofd zat vanwege de Oscarwinst, maar Seven years in Tibet had Brad Pitt in de hoofdrol.

    1. Dank voor je opmerking. Ik heb het verwerkt. Ik haal al die acteurs door elkaar en ik had het zonder de Oscar ook gezegd, vermoed ik. Ik kreeg hier net ook een seintje onder het mom van ‘Brad Pitt is een lekker ding en Leonardo DiCaprio is een aardappel.’ Ik zie het verschil niet, maar dat ligt aan mij, denk ik 😉

  2. Ik las het boek lang voor ik de film zag. In de film genoot ik vooral van de beelden van de natuur, de monniken, de kloosters etc. Ik ben nooit in Tibet geweest. Ik had niet echt last van Brat Pitt, maar ik merkte wel direct op dat veel inhoudelijke details van het boek wel uitgebeeld worden , maar beslist niet begrepen zullen worden door mensen die (met of zonder het boek) niet over voldoende voorkennis over het Tibetaanse boeddhisme beschikken. Dus als je dat wilt: eerst lezen en dan eventueel de film, voor wat sfeerbeelden.

    1. Graag gedaan, moest meteen aan dit bijzondere boek denken. Van der Heijden speelt erg leuk met de historische werkelijkheid in zijn boek. En het speelt op een prachtige plek: de stad Nijmegen!

Geef een reactie