Tommy Wieringa en Peter Terrin

image

In Hotel Rozenstok schrijft Christophe Vekeman niet alleen over het schrijven, hij haalt ook veel schrijvers aan. Zo vertelt hij bij aankomst in L. dat hij vaker in deze provincieplaats is geweest. Samen met zijn ‘goeie gabber Tommy W.’ verzorgde hij in de plaatselijke schouwburg een optreden.

Er lag zelfs een carrière als ‘podiumpoëet’ in het verschiet:

[T]ót datzelfde volk om de een of andere reden plots helemaal genoeg van mij bleek te hebben, weigerde om nog in min of meer grote getale op te komen dagen als ik optrad, niet meer wilde bulderlachen en wild in de handen klappen als voorheen, (67)

Droefheid terwijl Tommy W. meende dat hij een avond eerder in het plaatsje W. 450 man had zitten in de zaal, terwijl de schouwburg nu gevuld is met 26 toeschouwers.

Tommy W, je denkt gelijk aan Tommy Wieringa en de pocherige houding komt wel goed overeen met het beeld dat ik van deze schrijver heb.

Naast Tommy Wieringa komt er nog een trits aan schrijvers voorbij: Wolkers, Hermans, Gogol, Elsschot, Erwin Mortier, L.H. Wiener en Peter Terrin. Soms vormen alleen hun boeken de hoofdrol, vaker komt ook hun persoon om de hoek kijken. Zoals bij Tommy W.

Of die boeken hem ook verder helpen? Christophe Vekeman haalt vooral uit zijn cowboyhoed de troost: die hoed zal hij niet afzetten. Zelfs op de achterflapfoto heeft deze hoed een plekje gekregen.

Christophe Vekeman: Hotel Rozenstok. Roman. Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij De Arbeiderspers. ISBN 978 90 295 3898 5. Prijs: € 18,99. 206 pagina’s. Bestel

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Hotel Rozenstok van Christophe Vekeman. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *