Strandbeest

image

Op het strand van Scheveningen ziet Janine, de hoofdpersoon van Dik, druk en dronken, een strandbeest over het strand voortbewegingen. Het is een kunstwerk van Theo Jansen, gemaakt van plastic buizen. Gevoed door de wind, beweegt het gevaaarte zich voort, de voetjes schuifelen vooruit over het zand.

Als Janine later op internet gaat zoeken naar de strandbeesten, bestelt ze een bouwpakket voor een klein exemplaar van het strandbeest.

Miniature beasts (assemblykit). Ik wil het. Ik doe het. Animaris Ordis Parvus, die bestel ik, met een propellor. (191)

Het is een bouwpakket, maar Janine verwacht niet dat haar zoon en man er moeite mee zullen hebben. Als ze het uiteindelijk in elkaar moeten zetten, blijkt het best een lastig karwei. Maar het lukt. Al is wel een heel krachtige windstoot nodig om het ding in beweging te krijgen:

Maar met een hand aan de rotating shaft wil het ook. (257)

Op de voorzijde van het boek pronkt het strandbeest van Theo Jansen, het miniatuur-exemplaar. Rondstruinend op internet, vind je allerlei filmpjes van de grote variant: enorme gevaartes die zich als monsters voortbewegen op de wind.

Het is een mooie metafoor hoe iemand weer de wind vindt om in beweging te komen, op eigen kracht en met de positieve energie om zich heen.

Nanda Roep: Dik, druk en dronken. Apeldoorn: Uitgeverij Nanda, 2015. ISBN: 978 94 90983 35 2. 276 pagina’s. Prijs: € 19,90. Bestel

Geef een reactie