Kijkje in het hoofd van een beroemde schilder

image

Een kijkje in het hoofd van een beroemde schilder als Vincent van Gogh. Het is eigenlijk onmogelijk. In zijn debuutroman Place Lamartine probeert Jeroen Blokhuis het te doen. Hij schrijft het verhaal van Vincent van Goghs tijd dat hij in Arles woont tussen augustus 1888 en december 1889.

De gekte sluipt in zijn hoofd. En of het door de absint komt of dat het een vorm van schizofrenie is, laat Jeroen Blokhuis in het midden. De gedachtenstroom in het hoofd van de grote schilder zijn mooi weergegeven. Het verhaal zelf komt wat minder goed uit de verf, daarvoor is de roman teveel een aaneenschakeling van losse verhalen, maar de beschrijvingen zijn ronduit prachtig.

Bijvoorbeeld als hij met Milliet door de velden rond Arles loopt. De schilderssu bij zich, melk in de veldfles en brood en worst:

De vlakte wordt doorkruist door wegen en paden, maar er is niemand om zich daarop voort te bewegen. […]. Direct onder ons staan steeneiken in de luwte, doodstil. Daarachter de kruipende wijnranken. Verder beweegt alles in de wind, de velden met graan en mais die wild worden geveegd, en de cipressen als derwisjen. Het is groen. Van donkergroen, het grijsgroen van de steeneiken, tot het lavendel en fluweel van de olijfbomen die met hun kronen over de grond lijken te schuiven. (21)

De schilderwereld van Vincent van Gogh! De verteller integreert op een treffende manier de schilderijen in het verhaal. Ze komen allemaal terug: de zonnebloemen, de kamer in Arles, de sterrenhemel en het café bij nacht. Jeroen Blokhuis weet in zijn debuutroman deze schilderijen tot leven te wekken in zijn verhaal. Bij dat alles speelt het gele huis de hoofdrol, temidden van de landerijen, de warmte, de felle kleuren en de bloemen van Arles.

Het verhaal zelf, grijpt mij wat minder aan. Het is de zieke geest die Jeroen Blokhuis in zijn roman probeert de verwoorden. De verrassingen die hem treffen, de staat van verwarring en de creatieve uiting waarin het uitmondt.

Daarmee is de debuutroman van Jeroen Blokhuis zeker en de moeite van het lezen waard. Het leven van de grote schilder Vincent van Gogh is daarvoor een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Jeroen Blokhuis: Place Lamartine. Roman. London: Holland Park Press, 2015. ISBN: 978 1 907320 53 8. Prijs: ¤ 12,50. 123 pagina’s. Bestel

Geef een reactie