Elke dag een nieuwe ontmoeting – #50books vraag 8

image

Op internet vond ik een blog van Lolly Daskal, een fanatieke lezer. Ze zegt elke dag een boek te lezen. Elke dag spreekt ze met de groten der aarde, stelt ze in haar blog.

Wie wil niet aan tafel zitten met moeder Teresa of Nelson Mandela? Als je elke dag een boek leest, zit je dagelijks met een andere held aan tafel.

Leesdoelen

Dat is nog eens een prestatie ten opzichte van leesdoelen als elke week een boek. Ik haal hem in elk geval niet. Daarvoor kijk ik teveel televisie, lees teveel blogs en schrijf zelf ook (misschien wel teveel) blogs.

Zij leest om kennis te maken met mensen waar je anders niet zo snel mee in contact kan komen. Dat geldt natuurlijk ook voor overleden schrijvers. Zij zijn altijd beschikbaar in het boek dat geschreven hebben.

In haar blog geeft ze tips hoe je in alle hectiek tijd kunt maken voor het lezen van een boek. Ze leest niet snel, zegt ze zelf. Ze maakt gewoon tijd voor het lezen.

Tips om tijd te maken voor lezen

Een paar van haar tips:

  • Sta op tijd op: als je 2 uur eerder opstaat, kun je die tijd vullen met lezen. En in 2 uur kun je heel veel lezen.
  • Lees met een doel: waarom lees je? Als je dat weet, motiveert dat om meer te lezen. Zij leest om in aanraking te komen met andere mensen en ideeën.
  • Praat met anderen over de boeken die je leest.
  • Lees wat je zelf wilt lezen: laat je niet (mis)leiden door wat iedereen aan het lezen is, maar kies je eigen boeken.

Dat brengt mij naar de boekenvraag van deze week.

Hoe maak jij tijd om te kunnen lezen?

Het lijkt me leuk om aan het eind van de week een paar mooie tips te hebben die iedereen kan helpen om misschien wel dagelijks een nieuw boek te kunnen lezen.

Blog mee over #50books

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

12 gedachten over “Elke dag een nieuwe ontmoeting – #50books vraag 8”

Geef een reactie