Leesvoornemens – #50books antwoord 1

image

De eerste boekenvraag van het jaar voor #50books of voor #50boeken heeft mij enorm verrast. Wat een reacties. Ik had dit niet durven hopen. Aan het eind van de week probeer ik een overzichtje te geven van blogs die ik ben tegengekomen.

Wat zijn de voornemens op het gebied van lezen en boeken voor 2016?

Jerzy Kosinski

Aan voornemens doen weinig lezers merk ik in de antwoorden. Toch zijn er een paar die eruit springen. Schreef Peter vorig jaar nog elke week de boekenvraag #50books voor zijn lezers, dit jaar gaat hij alles van Jerzy Kosinski lezen.

Een mooi voornemen, want het werk van Jerzy Kosinski is zeker de moeite waard en helemaal als je hem in het Engels leest. Het enthousiasme is bij Peter aangewakkerd door de biografie over de schrijver van Jamews Park Sloan. Daar begint vaak een liefde voor een schrijver mee.

Spreekwoord afmaken

Carel de Mari heeft niet zoveel plannen op het gebied van lezen. Hij laat het vooral op zijn pad komen en vertelt meteen over zijn eigen bloginitiatief: elke dinsdag een spreekwoord dat de lezers kunnen afmaken.

Allemaal laten komen

Het voornemen van mijn lievelingsvolger Niek is om zich niet meer aan een lijstje te houden. Zij wil het allemaal gewoon laten komen, zoals Carel een beetje doet. Lekker laten gebeuren. Voor het eerst van haar leven doet zij dit en ik ben dan ook heel benieuwd hoe haar dat nieuwe leven bevalt en of er inderdaad niet stiekem een lijstje binnenkruipt.

Zoveel mogelijk blijven lezen

Het voornemen van Ali Molenaar is misschien wel het mooiste voornemen: gewoon zoveel mogelijk blijven lezen. Misschien kom ik dan eindelijk eens door die stapel ongelezen boeken heen, zegt ze. Alleen is het niet duidelijk hoeveel ongelezen boeken ze heeft. Ook omdat gelezen en ongelezen door elkaar heen beginnen te raken. Bovendien is het lastig tellen hoeveel ongelezen e-books er nog liggen.

Klassiekers

Blogger Foxxblok heeft een paar mooie klassiekers op zijn verlanglijstje staan. Zou het hem eindelijk lukken om Oorlog en vrede eens uit te lezen? Hij heeft het al 2 keer geprobeerd, wie weet is 3 maal scheepsrecht. Het lezen van Gerard Reves geleerde broer Karel van het Reve is natuurlijk vooral een feest. Het meest pretentieus is misschien Berlin Alexanderplatz ‘ganz auf Deutsch’ te lezen. Ik ben heel benieuwd of hij zich door deze klassieker heen weet te worstelen.

Goodreads

Martha laat zich helpen door het tooltje Goodreads om haar leesdoelen vast te stellen en te halen. Ze ligt nog op schema maar daar is het nieuwe jaar ook vrij vers voor. In de voornemens ligt om het stapeltje nog te lezen boeken te gaan lezen. Bovendien wil ze er ook nog enkele reviews over schrijven. Een mooi, dubbel voornemen.

Themamaanden

Blogger en lezer Paul van der Werf maakt ook gebruik van de tool Goodread om zijn voornemen – het lezen van 25 boeken – kracht bij te zetten. Wat een heel mooi idee is dat hij erbij vertelt is het idee van de ‘themamaanden’. Elke maand legt hij zich helemaal toe op een onderwerp en zal er dan over lezen, leren en bloggen.

Gewoon Nederlands

Ruud ergert zich aan de benaming #50books en zou het graag in gewoon Nederlands doen: #50boeken. In zijn voornemen liggen een paar prachtige boeken: het schrijfhandboek Poetry in the Making van Ted Hughes en Il Principe van Machiavelli. Allemaal in een andere taal dan de moedertaal, maar dat is zeker genieten. Gelukkig liggen er ook heel veel blogs over boeken en gedichten in het verschiet. De moeite om hem te gaan volgen.

Mooie suggesties

Al heeft Caro een dag eerder geschreven dat ze wel plannen heeft, maar geen goede voornemens, wil ze heus wel wat voornemens voor het lezen noemen. Er liggen een paar prachtige boeken op haar te wachten: ik kan niet wachten om over haar leeservaringen te lezen. Zoals het boek met Moderne Turkse poëzie, een boek dat heerlijk moet zijn om te lezen. Bovendien heeft Caro gelijk al een paar mooie suggesties voor nieuwe vragen gegeven.

Verlangen en passie in blogs

Wat mij vooral treft zijn de mooie verhalen van verlangen en passie in de blogs. Iedereen heeft wel een wens om een boek te gaan lezen of een aantal boeken. Die wens vasthouden vergroot het leesplezier. Het genieten van het boek dat je leest, staat hierbij voorop. Laat de rest van de stapel rustig wachten en geniet van het boek dat je nu leest. Dat moet vooral het credo zijn voor 2016.

Lees de tweede vraag voor #50books

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

7 gedachten over “Leesvoornemens – #50books antwoord 1”

  1. Oh ik was vergeten mijn voornemens op boeken gebied voor dit jaar door te geven: Niets meer kopen maar eerst de vakliteratuur boeken die ik in de kast heb staan, lezen en voor fun: de boeken op mijn e-reader eerst lezen! Dat zijn er ongeveer: 10 boeken vakliteratuur en 132 boeken 🙂

  2. Mijn voornemen is door te gaan met veel lezen. Ik heb veel boeken gewonnen en ook diverse e-books gratis mogen ontvangen. Een paar boeken heb ik zelf gekocht. Heb nog veel te lezen.

  3. Wooow, wat een werk om al die reacties nog eens samen te vatten.
    En lievelingsvolger? Daar ga ik dan weer van blozen. Ben altijd bang dat ik mensen stalk als ik veel reageer. Fijn om te lezen dat het toch wel gewaardeerd wordt.

Geef een reactie