De roman Nora van Colm Tóibin

image

Een intrigerend boek is de roman Nora van de Ierse schrijver Colm Tóibin. Het verhaal van de weduwe Nora speelt zich af in het Ierland van de jaren ’60. De verteller valt meteen met de deur in huis. Nora verkoopt het geliefde vakantiehuisje in Blackwater. Haar 2 zoons en 2 dochters vinden het jammer, maar ze beseffen dat ze sinds de dood van hun vader Maurice krapper bij kas zitten.

Daarna volgt het verhaal over rouw en verdriet, terwijl de spanningen tussen protestanten en katholieken toenemen in Ierland. De verteller weet het verhaal mooi met de geschiedenis van de 20e eeuw te vermengen. Zo spelen de onlusten in Dublin een rol, net als de landing op de maan. Het geeft de roman een mooie dimensie.

Het zijn de worstelingen van een jonge weduwe met 2 oudere dochters en 2 jongere zoons. Ze merkt dat vooral haar zoons veel moeite hebben met het verlies van hun vader. Daarbij worstelt ze ook met haar eigen verdriet. Dat ze overal geconfronteerd worden met hun overleden vader, lijkt ze vooral pijn te doen. Iedereen heeft het erover en snoert het onderwerp aan als iets even anders loopt. Die confrontatie vinden ze moeilijk. Zeker als ze ontdekt dat haar oudste zoon Donal haar jongste zoon Conor pest. Het is ook heel lastig om te werken en daarmee pas aan het einde van de middag thuis te zijn. De jongens zitten te lang alleen thuis, concludeert ze:

Ze maakte zich een voorstelling van het huis, van hoe vreemd vervuld van afwezigheid het moest zijn. Ze besefte dat de veranderingen in hun leven nu normaal voor hen leken. Ze speurden niet zoals zij in elke situatie, op elk moment, naar tekenen van wat er ontbrak of van wat er had kunnen zijn. De dood van hun vader was opgenomen in een deel van hen waarvan de jongens zich niet bewust waren, voorzover zij kon uitmaken. (144/145)

Nora krijgt veel hulp en kracht uit het dorp waarin ze woont. Veel mensen steunen haar omdat ze het aan zichzelf beloofd hebben en zich aan hun belofte willen houden. Daarnaast krijgt ze ook nieuwe vrienden. Haar vrienden en de kennismaking met klassieke muziek helpt haar door deze zware tijd heen. Met hun hulp krijgt ze een baan, ontdekt de muziek en gaat ze nieuwe vriendschappen aan.

Het lastige in het verhaal vormt wel de opvoeding van de 2 jongens. Lijken de oudste dochters Fiona en Aine zich goed te redden, haar zoons Conor en Donal hebben het veel moeilijker om het leven op te pakken na de dood van hun vader. In Nora weet de verteller heel treffend de opvoeding van de 2 jongens te pakken. Er is sprake van een ontwikkelingsgang waarbij iedereen zijn eigen draai vindt. Al is het niet altijd naar de zin van Nora.

Ze heeft een sterke mening, maar weet hem vaak voor zich te houden. De roman laat daarmee vooral het proces van loslaten zien.

Colm Tóibin: Nora. Oorspronkelijke titel: Nora Webster. Uit het Engels vertaald door Anneke Bok. Breda: De Geus, 2015. ISBN: 978 90 445 3457 3. 378 pagina’s. Prijs: € 22,95. Bestel

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Nora van Colm Tóibín. We lazen dit boek op 30 december bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie