Bookshelfie – #50books antwoorden vraag 2

image

Wat vertelt jouw boekenkast over jou, is de 2e boekenvraag die beantwoord is. Het levert veel verhalen op over boeken, boekenkasten, verzamelzucht en woekeren met de ruimte. Ook zijn er een paar mooie inkijkjes gegeven van boekenkasten. Prachtige persoonlijke foto’s waarbij ik het niet kan laten mijn ogen over de boekenruggen te laten glijden.

Moderne literatuur

De boekenkasten van mijnboekenkast vertellen iets over haarzelf. Ze houdt van moderne literatuur. De boekenkasten in haar woonkamer bevatten vooral boeken van na het jaar 2000. De boeken die ze wat minder raadpleegt liggen op zolder. Het zijn de boeken van haar ouders, grootouders en dochter:

De inhoud van die boeken zegt niets over mij, maar het bewaren ervan, wel. Het zijn er veel, te veel! Maar boeken weggooien kan ik niet.

Bommels en schilderboeken

De boekenkast van Carel de Mari bevat een handjevol Bommels en daarnaast voornamelijk schilderboeken. De schilderkunst van Gogh, Manet, Klimt, Warhol en Lichtenstein, maar ook de boeken van Rien Poortvliet hebben daar een plekje gekregen. Net als de boeken van schrijvers die hij de afgelopen jaren persoonlijk heeft leren kennen.

Over de boeken die hij op de harde schijf van zijn laptop heeft staan, is het wat lastiger een goed beeld te geven. Het is een eer als ze verhuizen naar zijn e-reader. Het vergroot de kans om gelezen te worden.

Boeken en treinen

Niek geeft een inkijkje in haar huiskamer en laat de imposante boekenkasten zien. Ze laten niet alleen haar voorliefde zien, maar ook de zijne. Zo staan zijn dichtbundels en haar dichtbundels als geliefden tegen elkaar aangedrukt. Net als de vele genres die keurig gerangschikt een plekje hebben gevonden.

Het meest spannende onderdeel blijft de modelspoortrein die een indrukwekkend rondje maakt door de woonkamer. Ik ken het filmpje al, maar kijk nog steeds met dezelfde verbazing als de eerste keer. Wat een vondst en wat een gave combinatie. Ik droom in gedachten van een rit op de bok en hoop dat er ooit een keer een camera mag meerijden door al die lange tunnels en gangen door de boekenkast.

Geen afstand kunnen doen

Paul lijdt aan het probleem waar bijna alle bibliofielen aan lijden: een chronisch tekort aan ruimte. De schappen gaan gebukt onder de boekenliefde van de eigenaar. Elk stukje leeg plank is gevuld. Soms moeten ze zelfs in rijen achter elkaar staan om de verzameldrift ook maar enigszins aan te kunnen.

Het is misschien tegelijk het andere gebrek van de boekenliefhebber: geen afstand kunnen nemen van die geliefde boeken. Paul heeft alle boeken uit zijn jeugd nog.

Pratende boeken

De boekenruggen van Martha zijn wel ongenadig tegen hun eigenaresse. Ze vinden haar maar een snob: waarom lees je ons niet? vragen ze hardop. Waarom breek je onze ruggen niet en lees je ons stuk. Ze voelen zich een beetje tekortgedaan. Terwijl ze zo mooi daar staan te pronken met die indrukwekkende titels op hun rug.

Geuren en herinneringen

Waar de een bijna zijn hele boekencollectie heeft verstopt op de harde schijf van zijn computer, daar hecht de ander vooral aan het papier. De boekenkasten van Peter zijn tot de nok toe gevuld met papier. Een boek is volgens hem meer dan een reeks letters. Ze bevatten ook geuren en herinneringen. Daarom zal hij niet snel afscheid nemen van het papieren boek.

Via de spiegel

Via de spiegel geeft leesblogger Ali Molenaar een kijkje in haar boekenkast. De Engelstalige boeken hebben boven een plekje gekregen en die kasten puilen uit. De voorliefde voor fantasy is schuldig aan de dubbele rijen die je daar treft.

Op de foto bij een breiwerk waar we niet op mogen letten, schuilen de koningen van Nederland in 3 dikke biografie├źn. Bovenop de boekenkast ligt een stapel identieke boeken, het is een boek over terrorisme waar ze aan heeft meegewerkt.

Opgelost

Een eerder online verhaal over zijn boekenkast is in de digitale ruimte opgelost, schrijft blogger Foxxblok met spijt. Tegelijk merkt hij op dat er in de tussenliggende periode alweer een nieuwe boekenkast is bijgekomen. Het zijn er 6 en een 7e komt er niet meer in. Daarom zijn een aantal boeken al verdwenen in dozen op zolder.

De kasten bevatten een keur aan Nederlandse bellettrie, waarvan een groot aantal boeken waarschijnlijk niet meer gelezen zal worden. Gelukkig krijgt Gerard Reve met 107 centimeter boekenplank niet alleen in ruimte veel aandacht. Ze worden regelmatig opnieuw opengeslagen.

Lees de derde boekenvraag voor #50books

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

3 gedachten over “Bookshelfie – #50books antwoorden vraag 2”

  1. Wat een goede samenvatting van alle blogjes, leuk om te lezen. Een opmerking: bij mij op zolder LIGGEN de oude boeken van grootouders niet, ze staan in vele kasten langs alle wanden. Ik kan zelfs geen boeken in dozen stoppen, dat lijkt de voorbode van afstand doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *