Opstoppingen

image

Het tehuis waarin dagboekschrijver Hendrik Groen woont, wordt regelmatig getroffen door opstoppingen. De ouwetjes nemen gerust de lift als er een brandoefening is. Ook zorgt het groeiend aantal scootmobielen voor de nodige verkeersinfarcten in huis.

Bijvoorbeeld als bewoner mevrouw Groenteman wel inschat dat haar scootmobiel er wel bij kan in de lift met 2 rollators en een scootmobiel. Ze trekt haar scootmobiel te snel op en rijdt de mensen in de lift helemaal klem. Volgens Hendrik Groen duurt het een halfuur voor de stukken blik en ouwetjes van elkaar zijn losgetrokken:

Het gekerm was niet van de lucht, ook al waren de verwondingen met het blote oog nauwelijks waarneembaar. (252)

De rij ramptoeristen die het ongeluk bij de lift oplevert, is volgens Hendrik Groen niet van de lucht. Ze staan met open mond en veel o’s en a’s te kijken hoe de ouwetjes uit de knoop worden gehaald. Ook komen de toeschouwers heel rap met hun eigen analyses van de zaak.

‘Die botsing kwam doordat de mensen in de lift te veel plaats innamen.’
Een aantal eigenschappen vlakt af bij ouderen maar nieuwsgierigheid hoort daar niet bij. (253)

Niet aflatende nieuwsgierigheid om voor elk vertiertje in de rij te gaan staan. Zo herkenbaar. Het maakt Pogingingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen tot een prachtig boek. Ik zie uit naar het nieuwe dagboek dat deze week verschijnt.

Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken, Het geheime dagboek. Amsterdam: Meulenhoff, 2014. ISBN: 978 90 290 8997 5. 328 pagina’s. Prijs: € 18,99. Bestel

Geef een reactie