De rebellenclub

image

Dat bejaarden helemaal niet saai hoeven te zijn, bewijst Hendrik Groen in zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken wel. Hij beschrijft zijn verwoede pogingen om te ontsnappen aan het keurslijf waarin de samenleving ouwetjes wil stoppen.

Een scootmobiel is helemaal niet een achteruitgang. Sterker nog het brengt Hendrik Groen weer naar buiten. Dat hij op zijn tochten soms in de bosjes beland als hij een konijntje ontwijkt, een bekeuring krijgt of in het gezicht wordt gespuugd omdat jongere meent dat die ouwe opzij voor hem moest.

Het wagentje brengt hem overal waar hij wil zijn. Net als het groepje ouderen dat het er niet bij laat zitten en het roer in eigen handen neemt. Ze laten zich niet pamperen door de directrice van het bejaardenhuis. Ze weten op een uitdagende en humoristische manier hun oude dag te slijten.

Het is een erg aangename stemming die een ander daglicht werpt op ouderen. Zeker ook omdat Hendrik Groen alle mensen om hem heen zo treffend weet te beschrijven. Want gelukkig blijven er nog genoeg bejaarden over zoals ze horen te zijn: bekrompen, ouderwets en mopperend dat vroeger alles beter was.

Het zijn de mensen die meegaan met het halfjaarlijkse uitstapje:

De halfjaarlijkse uitstapjes onder regie van de bewonerscommissie hebben eigenlijk als doel om, bij wijze van verrassing, ergens te drinken (10.30 uur), te lunchen (12.30 uur) en thee te drinken (15.30 uur) en tussendoor in de bus te zitten. Net als een doorsnee dag in het tehuis. Alle resterende tijd is nodig om vijfenveertig bejaarden vier keer in en uit een bus te laden en drie keer allemaal het invalidentoilet van een wegrestaurant te laten bezoeken. (198)

Het feest der herkenning. Zo kennen wij ze. Hendrik Groen moet er niks van hebben en weet al een tijdje onder de uitstapjes uit te komen. Het scheelt dan ook best dat er een ruzie is in de bewonerscommissie, waardoor de uitstapjes niet door kunnen gaan.

Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken, Het geheime dagboek. Amsterdam: Meulenhoff, 2014. ISBN: 978 90 290 8997 5. 328 pagina’s. Prijs: € 18,99. Bestel

Geef een reactie