Verzameling herinneringen

image

De roman Moederziel van Krijn Peter Hesselink is een mooie verzameling herinneringen van een jongen aan zijn moeder. De herinneringen zijn verweven in het verhaal dat de volwassen Jonathan meemaakt in het vakantiehuisje op de Veluwe van zijn vader.

Samen met zijn vriendin en zijn vader logeert hij in het vakantiehuisje van vader. Hij ziet het aanvankelijk niet zitten om te doen, maar als zijn vriendin aandringt, gaat hij toch. Het verhaal opent in het nabijgelegen dorp waar Jonathan bij de plaatselijke apotheek in het weekend een morning after pil koopt.

Daarna volgt een bijzondere ontmoeting met een vrouw van wie Jonathan ontdekt dat het zijn moeder is. Hij heeft haar al sinds zijn kindertijd niet meer gezien. Ze was plotseling verdwenen, weggelopen.

Het verlangen naar zijn moeder mixt zich in het dorp met de herinneringen aan zijn moeder als kind. De gebeurtenissen verweven zich met elkaar, al ontdek je als lezer dat Jonathan meer bezig is met het verleden dan met het heden. De moeder die hij in het dorp tegenkomt, vervult slechts een bijrol.

Daarmee maakt de verteller de gebeurtenissen in het verleden sterker dan het verhaal in het heden. De herinneringen als kind zijn ook vele malen sterker dan de gebeurtenissen als volwassen man.

Daarmee komt een belangrijk deel van het verhaal in de latere taal een beetje op losse schroeven te staan. Wat ergens best jammer is. Het verhaal van de jonge Jonathan is op zich al sterk genoeg. Daarvoor heb je niet het verhaal van de latere Jonathan nodig.

Krijn Peter Hesselink: Moederziel. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 738 1. 154 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Moederziel van Krijn Peter Hesselink. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie