Exit

image

Een mok die door de kamer vliegt, is de aanleiding. Het is zijn enige bezitting in huis vol met Ikea-meuk. De mok valt 4 verdiepingen lager, in de tuin van het kinderdagverblijf beneden in gruzelementen. Het is de opening van de roman Exit van Michel Stroink.

Hij ontvlucht het huis en bezoekt zijn grootouders, oma Stinkie en opa Ruys. Zijn opa geeft hem de naam Daniël en vanaf dat moment noemt Abel zich Daniël, de schrijver van de familieroman Bramendag. Na voortijdig afgebroken avontuurtje met bejaardenverzorgster Roos, rijdt Abel naar Utrecht om de trein naar Berlijn te pakken.

Hij belandt in Hannover, maakt daar een technofeest mee in een oude fabriek en reist na een wilde vrijpartij met de Duitse studente Eva verder naar Berlijn. Het feesten in Hannover stelt niets voor in vergelijking met de wilde feesten in Berlijn.

De hoofdpersoon Abel belandt er op een extreem feest, met drank, drugs en veel seks. Een heuse orgie, aan de Wannsee vlakbij Berlijn. Het verlies van ideologie, het draait alleen om tijdelijk genot. Onder invloed van drugs vervaagt alle ellende. Of zoals het personage Jerry tegen ‘Daniël’ zegt:

‘Dit is het paradijs Daniël. Hier ga jij over schrijven, dat weet ik zeker. Alleen maar mooie mensen. Mensen zoals God ze bedoeld heeft. Iedereen is euforisch, en belangrijker nog: naakt! Bijbelser wordt het niet. Geniet ervan!’ (223)

Hij krijgt een polsbandje van Jerry en mag zoveel drank en drugs als hij wil. Het devies: goed drinken. En dan laaft Abel zich aan de roes. Dezelfde roes als waar zijn grootvader zich aan overgaf.

Michiel Stroink: ExitAmsterdam: Meulenhoff, 2015. ISBN: 978 90 290 8942 5. Prijs: € 18,99. 246 pagina’s. Bestel

Meer over Exit

Lees ook mijn andere blogs over Exit van Michiel Stroink:

2 gedachten over “Exit”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *