Opa, vader en zoon op de vlucht

image

De vlucht van Abel in de roman Exit van Michiel Stroink wordt afgewisseld met de verhalen van zijn vader en zijn opa. Het zijn 2 verhalen die in alles lijken te verschillen. Zijn opa had een heus gebrek aan ambitie. Zijn vader Jurriaan maakt hem dat duidelijk en daarmee lost het laatste beetje ambitie helemaal op. Zeker ook omdat hij een groot deel van het vermogen erft:

Zodoende nam Willem toch zijn toevlucht tot de eerste strategie: excelleren in lusteloosheid. En in zijn streven naar een onaantastbare status van apathie vond hij opnieuw een onmisbare bondgenoot in de alcohol. Dankzij de drank werd ‘Lucky’ Willem al snel werkelijk onkwetsbaar. (196)

Abels vader grist op zijn beurt naar het grote geld, zijn passie is geld. Ook hij mislukt jammerlijk in zijn vlucht te ontsnappen aan het aardse bestaan. Misschien lukt het opa Willem nog het beste als hij na helemaal failliet te zijn, de rest van zijn leven verdrinkt.

Het leven van de 3 mannen lijkt daarmee op een heuse naturalistische roman. Eigenlijk is het noodlot niet te ontkomen, het zit in het karakter van de 3 mannen. Ze lijken daarin op elkaar. Een gebrek aan ambitie en een tekort aan daadkracht nekt ze. Als het leven zich dan opdringt in de vorm van een kind, schiet hun tekort helemaal door.

Michiel Stroink: ExitAmsterdam: Meulenhoff, 2015. ISBN: 978 90 290 8942 5. Prijs: € 18,99. 246 pagina’s. Bestel

Meer over Exit

Lees ook mijn andere blogs over Exit van Michiel Stroink:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *