Jagende wesp

image

Hoe een leeuwin een springbokje of zebra vangt, zie je vaak genoeg in natuurfilms. Hoe een wesp zijn prooi vangt, zie je niet zo vaak. Dan is het extra bijzonder als je het voor je oog ziet gebeuren in de achtertuin: een jagende wesp.

We zitten uit te puffen van het versjouwen van alle meubels naar buiten. Terwijl we zo zitten dwarrelt een wesp naar beneden. Het dier is in gevecht met een spartelend motje.

Op de grond gaat het verder. De jagende wesp heeft het motje in zijn greep. Het kleine beestje voert een doodsstrijd. Uitgeput geeft het de laatste stuiptrekkingen. De wesp heeft gewonnen en begint zijn verse maaltje op te peuzelen. We zien hoe het lijf naar binnen gaat en hoe hij het lichaam behendig van vleugeltjes, pootjes en achterlijf ontdoet.

image

Dan vliegt hij omhoog nog een beetje dizzy van zijn vangst. Een klein deel houdt hij nog vast. Even zit hij op een blaadje in de boom uit te buiken en dan vertrekt hij. Op weg naar zijn volgende buit.

We kijken nog verbaasd naar de restanten van het dode motje. De honden hebben we al die tijd angstig vastgehouden. Je moet er niet aan denken dat de wesp verstoord zou worden tijdens zijn maaltje.

Geef een reactie