Superhelden

image

In de therapiekamer van dokter Chuck Mutinda hebben de jongeren namen van superhelden. Daar zitten Wonder Woman, Wolverine en Iron Man bij elkaar in dezelfde kamer. De arts vindt dat ze een pseudoniem mogen kiezen

Ze zouden hun door twijfel verscheurde, neurotische en ploeterende ik bij de deur achterlaten en tijdelijk een oppermachtig wezen worden. (13/14)

De jongeren roepen bijna allemaal de hulp in van een stripheld, merkt Adam:

De groep viel zelfs ruwweg uiteen in Jutsice League en Avengers, met een loslopende X-Man ertussen. Connie Brenner koos voor Wonder Woman, Peter Kolchak haalde Wolverine erbij. Kyle Gallagher zei dat hij Iron Man wilde zijn en Tyrone Cappell was het liefst Green Lantern, als iedereen dat goed vond. (14)

In de besloten wereld van de groepssessie, vindt Adam het heerlijk om hier zijn eigen superheld te zijn. Hij kiest ervoor om Batman te zijn. De keuze is afhankelijk van het meisje dat als enige ervoor kiest om zichzelf te blijven: Robin.

Het zijn vrienden voor hem. Adam gelooft dat hij in deze groep steun aan zijn superhelden heeft. Hij noemt ze ook steevast superhelden. In de opsommingen van de lijstjes die hij voor zijn psycholoog moet maken, koppelt hij de superhelden aan zijn vrienden.

Verderop in het verhaal vindt Adam het verschrikkelijk als bij het wegblijven van een medelid, dokter Chuck de persoon bij de echte naam noemt. Ze heten hier niet zoals de buitenwereld ze noemt. Ze zijn in deze ruimte superhelden.

Om 16.51 uur schraapte Chuck zijn keel. ‘Eh… jullie hebben ongetwijfeld allemaal gezien dat Wonder Woman, eh, Connie er niet is.’ Connie? Waarom was Wonder Woman opeens weer Connie? We – dat wil zeggen, Connie en haar ouders – hebben besloten dat een opname voor haar het beste is.’ (206)

Dat de werkelijkheid van de buitenwereld zich opeens vermengt met de veilige wereld in de praatgroep. Het slaat er als een bom in bij Adam. Hij wil juist de veilige omgeving van de superhelden. Hier zijn ze allemaal iemand anders.

Het is kort voor het einde waarin Adam het heft in eigen handen neemt en zich de status van superheld aanmeet in de boze buitenwereld. Daarmee plaatst hij zich juist buiten de groep. De groep kiest voor de veiligheid binnen, terwijl hij de echte problemen durft aan te pakken.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Teresa Toten: De onverwachte held van kamer 13B. Vertaald door Esther Ottens. Haarlem: Gottmer, 2015. ISBN: 978 90 2575 8219. 288 pagina’s. Prijs: € 15,95.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *