Westhoek

image

In de roman Dertig dagen verruilt hoofdpersoon Alphonse het wisselvallig muzikantenbestaan voor zijn werk als klusser bij mensen thuis. Bijna dagelijks bezoekt hij mensen om klusjes in hun huizen op te knappen. Zo komt hij in contact met veel mensen in de West-Vlaamse streek Westhoek.

Deze streek ligt half in Belgische en half op Frans grondgebied. Het bestrijkt een gebied waar het Nederlands als hoofdtaal lange tijd geldt. De Franse invloed heeft het Nederlands verjaagd waardoor het grootste gedeelte van de bewoners van het Franse gedeelte niet meer Nederlands spreekt.

Al kun je officieel nog steeds met het Nederlands terecht in dit stukje Europa. In de streek ligt het bekende Duinkerke. In het Frans uitgesproken als Dunkerque. De kapers die vanuit deze stad opereerden bezorgden de Nederlanders veel hoofdpijn. Zo raakten veel schepen van de VOC hun kostbare waar in het zicht van de thuishaven kwijt.

De slag die Maurits organiseerde, mislukte en veroorzaakte de diepe haat van de stadhouder voor de raadspensionaris Van Oldenbarneveldt. Dit gezichtsverlies zorgde ervoor dat hij de raadspensionaris niet meer steunde en voor het gerecht sleepte.

In de roman van Annelies Verbeke komt de streek er heel mooi af. Ze beschrijft het gebied waar niet veel mensen wonen. Na de beeldenstorm en Spaanse overheersing trokken veel mensen weg of ze stierven in het geweld van de oorlog.

De economische kracht die de streek had in deze tijd, heeft ze eigenlijk nooit meer gehad. De lakenindustrie zou zich blijvend verplaatsen naar de Nederlanden. Het lijkt wel of Westhoek het vertrek van de handelaren nooit meer te boven is gekomen.

Annelies Verbeke: Dertig dagen. Roman. Breda: De Geus, 2015. ISBN: 978 90 4453354 5. 320 pagina’s. Prijs: € 19,95

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn zevende bijdrage over Dertig dagen van Annelies Verbeke. We lazen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie