Sleutel tot het verhaal

image

Bijna alle personages in Het regende vogels van Jocelyne Saucier hebben iets met de enorme brand uit 1916 te maken. Zo is ze gestuit op een belangrijke persoon in het High Park in Toronto. Daar is het allemaal begonnen, op een middag in april, 2 jaar geleden:

Het oude dametje was een overlevende van de Great Matheson Fire. Ze had verteld over een nachtzwarte hemel en over de vogels die naar beneden vielen, als vliegen.
Het regende vogels had ze gezegd. Toen de wind opstak en de hemel schuilging achter een koepel van zwarte rook, werd de lucht ijl, de hitte en de rook maakten ademhalen onmogelijk, voor ons, maar ook voor de vogels, en een regen van vogels viel neer bij onze voeten. (83/84)

De vrouw was 102 en de fotografe had eigenlijk een foto van haar willen maken, maar ze durfde niet. De rest van de roman heeft ze daar spijt van. Want als ze ontdekt wie de oude vrouw in het park is en gaat zoeken, lukt het natuurlijk niet om het dametje te vinden. Terwijl op het moment van de ontmoeting alles meezat. Zelfs het licht viel passend.

Ik had een foto van haar moeten maken toen het nog kon, dacht ze met spijt. Ze dacht terug aan de twinkeling van het roze licht, aan haar wens om dat licht vast te leggen, en daarna aan het gesprek dat was gevolgd, de Matheson Fire, de vogels die naar beneden vielen, als vliegen, en toen was het al te laat, de oude dame was weggegaan, met haar honderdtwee jaren en haar guitige lachje. (157)

Ergens blijft het een raar idee dat een fotografe vergeet de belangrijkste foto te maken. Ze vertelt haar verhaal in beelden, maar vergeet het beeld waar alles begon vast te leggen.

Een fascinerende gedachte: je stuit op het cruciale element in je zoektocht, nog voordat je begonnen bent met zoeken. Als je je erin verdiept, is het er niet meer. De sleutel tot je zoektocht is verdwenen, terwijl je haar in handen hebt gehad, maar toen niet besefte dat je de sleutel had.

Jocelyne Saucier: Het regende vogels. Roman. Oorspronkelijke titel: Il pleuvait des oiseaux. Vertaald door Marianne Kaas. Amsterdam: Meridiaan, 2015. ISBN: 978 90 488 2216 4. 184 paginas. Prijs: € 18,99

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Het regende vogels van Jocelyne Saucier. We lazen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie