Remington

wpid-20150425_140510.jpgEen bijzondere roadnovel is de nieuwste roman van Bert Natter: Remington. De titel verwijst naar de typemachine van de vader van de hoofdpersoon en de verteller. De vader zweert bij zijn Remington.

Bibberen

De vader van de hoofdpersoon is dichter en schrijver. Hij heeft sinds de dood van zijn vrouw niets meer geschreven. Waar de verteller juist inspiratie haalt uit de dood van zijn moeder, is de dood van zijn vrouw voor zijn vader een genadeklap in zijn schrijverscarrière.

Hij begint tot overmaat van ramp ook nog eens te bibberen waardoor het schrijven hem helemaal onmogelijk wordt. Maar de oude dichter wil niet weten van laptop of spraakcomputer. Hij wil met zijn vingers de toetsen van zijn oude Remington indrukken en niets anders.

Remington Noiseles

De vooroorlogse Remington Noiseles ziet eruit alsof hij nieuw is. De dichter en schrijver poetst het ding regelmatig met naaimachine-olie, verklapt de verteller. Zijn vader duidt zijn schrijfmachine als een vrouw:

   ‘De oude dame leeft nog,’ zei mijn vader. ‘Schrijfmachine is vrouwelijk. Haar letters beginnen te slijten. Het blijft merkwaardig dat een ding dat werd gebouwd voor ik was geboren nog zal bestaan als ik straks dood ben.’ (24)

De Mercedes waarin de verteller zijn vader moet ophalen uit Hamburg is iets minder oud dan de typemachine. De auto begeeft het onderweg. Ze stoppen en overnachten in een klein plaatsje waar ze een feest meemaken. Het is het feest voor iemand die een jaar eerder is overleden. In zijn testament staat dat hij een jaar na zijn overlijden een groot feest wil.

wpid-20150425_140519.jpg

180 kilometer per uur

Als de auto is opgekalefaterd, weet de verteller zelfs een snelheid van 180 kilometer per uur te halen uit de auto. De typemachine ligt werkeloos in de kofferbak. Na de dood van zijn vrouw, heeft de schrijver geen gedichten meer geschreven. Het mapje dat hij de hele tijd tegen zich aanhoudt, bevat mogelijk dit laatste werk. Maar of dat echt zo is?

In Remington staat de reis symbool voor het afscheid nemen van het leven. De verteller moet zijn vader ophalen, omdat hij de reis terug niet meer alleen kan maken. Hoe hij in Hamburg is terechtgekomen is een raadsel. De verteller haalt hem op. Onderweg komen de twee heel dicht bij elkaar. Dichter dan ze ooit bij elkaar zijn geweest.

Bert Natter: Remington. Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2015. ISBN: 978 94 004 0270 6. 224 pagina’s. Prijs: € 18,90

Een gedachte over “Remington”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *