Omslag

image

Het omslag van Alleen met de goden maakt een mooie vergelijking. Voorop de kleine jongen met de jonge vechtershond. Het dier kijkt mooi in de camera. De flats van de achterstandswijk op de achtergrond. Een melancholisch beeld waarbij de jongen zit op een betonnen bouwsel voor een braakliggend veldje waar het gras hoog uit de bodem schiet.

Strakgesneden pak

Op de achterkant van het omslag, zit de schrijver Alex Boogers op een bank in een strakgesneden pak met een hond naast zicht. Het dier geeuwt, maar is pontificaal te zien. Het is ook een hond die gebruikt wordt in de vechterssport en met een bepaald type mensen wordt geassocieerd.

Hiermee legt de schrijver Alex Boogers een mooie link met zijn boek. De hond Otis in het verhaal is de kansarme hond, waar iedereen geen toekomst meer in ziet. Behalve de hoofdpersoon Aaron. Het dier vormt een prachtige metafoor voor de jongen: gepijnigd, gekweld maar nooit opgeven.

Beklemde

Het boek Alleen met de goden van Alex Boogers roept een beklemde sfeer op die ik herken uit de boeken van Walter van den Berg. In zijn De hondenkoning en zijn laatste roman Van dode mannen win je niet, zoeken ook kinderen een weg in een onzeker milieu. Ze worden geslagen of nog erger mishandeld, maar weten te overleven.

Dat roept heel veel respect op. Een hoofdpersoon die ondanks alle tegenslag zijn eigen weg vindt en zijn eigen leven richting geeft. Daarmee laten deze boeken zien dat ook kansarme jongeren kansen hebben. Het zijn veel minder kansen maar ze zien ze en vooral: ze pakken ze en geven nooit op.

Alex Boogers: Alleen met de goden. Roman. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 711 4. 520 paginas. Prijs: € 19,95

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Alleen met de goden van Alex Boogers. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie