Kansen

image

Alleen met de goden geeft een intrigerend beeld over een kansarme jongere die de kansen die hij tegenkomt aangrijpt. Soms geholpen door zijn moeder. Zij wil dat haar jongen naar de Mavo gaat. Andere keren geholpen door een leraar die in de jongen iets ziet of de eigenaar van een vechtersschool die een carrière in de vechtsport voor Aaron ziet.

Daarmee is de roman van Alex Boogers een schoolvoorbeeld van een levensverhaal boordevol met tegenslag en de kansen die een mens tegenkomt benutten. Het zijn van die cruciale momenten dat de jongen Aaron echt voor iets kiest en daarin zijn weg vindt.

Op de Mavo zien weinig leerkrachten zijn mogelijkheden en Aaron weet er met moeite te overleven. Toch is er 1 leraar die hem stimuleert en motiveert. Een man die kansen ziet in de jongen die veel andere mensen opgeven. De leraar Broere wijst hem op zijn schrijftalent en laat hem kennismaken met schrijvers.

Zo ontdekt Aaron de schrijver Hemingway die in The Sun Also Rises prachtig over een vechtpartij weet te vertellen, vindt Aaron. Hij wist niet dat in een roman ook gevochten kon worden.

Ik moest lachen, niet omdat Cohn een jood was, maar omdat Hemingway over een bokser schreef, over een gevecht. Ik wist niet dat dat kon. (336)

Aaron voelt zich volmaakt gelukkig bij het lezen van dit boek van Hemingway. Hij moet erom lachen en huilen tegelijk. Het helpt hem om zijn eigen talent te ontdekken. Dat talent ligt gedeeltelijk in de vechtsport. Het is namelijk wel de juiste vechtersmentaliteit die Aaron bezit, maar dat talent ligt vooral in het schrijven.

Alex Boogers: Alleen met de goden. Roman. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 711 4. 520 pagina’s. Prijs: € 19,95

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Alleen met de goden van Alex Boogers. We lazen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie