Alleen met de goden

image

De roman van Alex Boogers Alleen met de goden is een heuse ontwikkelingsroman. Het boek gaat over de jonge Aaron Bachman die het niet makkelijk heeft. Hij leeft in een gezin waar hij niet echt alle kansen krijgt. Zijn ouders zijn meer met zichzelf en elkaar bezig dan met zijn opvoeding.

Bovendien hebben zijn vader én zijn moeder allebei losse handjes. Al beweert Aaron dat zijn vader vooral anderen sloeg. Hij zou hem nog nooit met een vinger hebben aangeraakt.

Als zijn vader tot overmaat iemand vermoordt, is het hek van de dam. Aaron ziet de man roerloos in de deuropening liggen, terwijl zijn vader staat te schreeuwen dat het hem spijt. Zijn moeder roept tegen haar man dat ze niks meer heeft om voor te leven. De verteller weet de ellende prachtig te relativeren:

Ik wachtte tot het geschreeuw ophield, en daarna het gehuil, en toen dacht ik aan de kermis die in de stad zou komen en hoe ik daarnaar had uitgekeken, en dat die hele kermis me nu niets meer kon schelen. (26)

De ellende waarin Aaron zat, verergert met het verdwijnen van zijn vader, papa Leeuw. Zijn vader belandt in de Scheveningse gevangenis en zijn moeder laat hem aan zijn lot over. Soms krijgt hij vijf gulden mee voor het eten. Hij haalt meestal een patatje en weet de Chinees Charlie Wong over te halen om voor dat bedrag een rijsttafel serveert.

De rest van het verhaal gaat over de jongen Aaron die overleeft. Hij kan moeilijk zijn draai vinden tot hij steun vindt bij het hondenasiel. Hij weet hier de niet plaatsbare Otis, een vechthond, rustig te krijgen. Het helpt hem door zijn zware periode heen.

Aaron is strijdbaar, letterlijk en figuurlijk. Ondanks alle tegenslagen zet hij door envindt zijn weg. Als hij uiteindelijk doorpakt in de vechtsport begeeft hij zich echt in de vechtersring. Niet iedereen is het daarmee eens, maar hij weet ook hier zijn weg te vinden.

Dat is het mooie van deze vuistdikke roman van Alex Boogers. Hij weet treffend de tegenslagen, kansen en mogelijkheden te benoemen die zich in een jongensleven voordoen. Dat maakt Alleen met de goden tot een ontwikkelingsroman die je niet snel vergeet.

Het verhaal van een straatschoffie met een uitzonderlijk schrijftalent.

Alex Boogers: Alleen met de goden. Roman. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 711 4. 520 paginaś. Prijs: € 19,95

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Alleen met de goden van Alex Boogers. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

2 gedachten over “Alleen met de goden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *