Bennies

bennies-gevonden-in-benteloNiet zo heel lang geleden schreef ik over de neergestorte bommenwerper bij Bentelo. Het artikel verschijnt volgende week in het boek: Onvergetelijke oorlogsverhalen, Delden terug naar toen. Bij de berging van het toestel in 2004 kwamen persoonlijke bezittingen uit de Bentelose aarde: een horloge, kledingstukken en een pakje met Bennies.

Over Bennies, benzedrinepillen schrijven Charles den Tex en Anneloes Timmerije ook in hun boek Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogtijd. Het zijn amfetamines die de vliegers oppeppen om door te vliegen door hun slaap heen. Het houdt ze in de lucht, stelt de vlieger Winckel:

Standard issue‘, zegt hij. ‘Houdt je in de lucht, en daar gaat het toch om, want wat moeten wij nou op de grond.’ (63)

Ze zijn alleen op de grond om te tanken. De rest is het vliegen op de pillen. Zo weten Winckel 600 uur te vliegen in drie maanden tijd, waarvan hij de eerste dagen van de oorlog vrijwel non-stop vliegt. Zonder te slapen. De pillen peppen hem op en helpen hem wakker te blijven.

Ook Guus slikt de pillen. Elke drie uur een pilletje tijdens de missies. Het gevoel van uitputting verdwijnt na het innemen van zo’n pilletje. Het werkt verslavend merkt Guus Hagers. Als een Japanse jager zijn formatie aanvalt, gieren de amfetaminen door zijn lijf.

Hyper van de benzedrine, in de hoogste versnelling, komen de klappen nauwelijks aan bij Guus. Zijn reactiesnelheid ligt nog hoger dan zonder pillen. Grumpy gaat neer. Hij ziet het, hij hoort het, maar de bennies in zijn bloed jagen hem verder. Hij is sneller dan de klap. Altijd sneller. Sneller dan het verlies. Wat hij voelt, komt later, en ook dat is vervormd. (196)

De klap komt inderdaad later als hij zijn smalle vliegtuigstoel niet meer uitkomt.

Het liefst zou hij één of twee bennies willen, het is een onwillekeurige behoefte. Hij is zo gewend aan de pillen dat hij zich niet eens meer afvraagt wat er et hem aan de hand is. Hij weet dat één bennie de intense leegte uit zijn lijf zal verdrijven, maar zijn laatste pilletje heeft hij twee dagen geleden genomen en buiten de aanvalsbasis zijn ze veel minder makkelijk verkrijgbaar. (234)

Hij kickt ervan af. Het helpt hem zijn emoties beter onder controle te houden. De instorting duurt anderhalve dag en twee nachten, waarna hij zich weer hervat en gaat vliegen. Daarna komen de bennies niet meer voor in het verhaal. Dus of Guus Hager er echt mee gestopt is…

Charles den Tex & Anneloes Timmerije: Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. Breda: De Geus, 2014. ISBN: 978 90 445 3348 4. 416 pagina’s. Prijs: € 19,95.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd van Charles den Tex en Anneloes Timmerije. We lezen dit boek op vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Het boek Onvergetelijke oorlogsverhalen, Delden terug naar toen verschijnt volgende week zaterdag en is te bestellen via: dtnt.nl/bestellen.

5 gedachten over “Bennies”

    1. Dank je Nikkie. In de oorlog is inderdaad veelvuldig ‘valsgespeeld’ met drugs als amfetaminen. Het is een kant van het verhaal van Den Tex en Timmerije die mij erg aantrok. Ook omdat ik de pillen tegenkwam in mijn verhaal over de neergestorte bommenwerper.

Geef een reactie