Schuldig en onschuldig

image

Hoe schuldig is de hoofdpersoon Jakob Duikelman eigenlijk? Het is de vraag die mij bekruipt bij het lezen van Anne-Marieke Samsons debuutroman De val van Jakob Duikelman. Duikelman is een leugenaar, maar liegt hij zijn hele wereld bij elkaar of werkt hij zich in de nesten omdat hij een paar dingen verzwijgt?

Voor mij is Jakob Duikelman een sympathiek personage die zich ongelooflijk in de nesten werkt. Maar in de kern is hij niet verkeerd. Nee dan de oorlogsmisdadiger BeeFree. Hij palmt eerst Duikelmans dochter Disi erin. Daarna zet hij zijn zinnen op de buitengewoon opsporingsambtenaar voor de afdeling Oorlogsmisdaden van het Openbaar Ministerie.

Het verhoor waaraan Jakob de Nigeriaan onderwerpt, lijkt in eerste instantie een eitje voor de gedreven ambtenaar. Maar de schijn bedriegt. Hier zit een bedreven rasmanipulator tegenover hem. Be Free hoeft geen tolk:

Jakob heeft dit vaker meegemaakt. Hij spreekt natuurlijk beroerd Nederlands en probeert het verhoor te saboteren door geen tolk te laten komen. Dat Planning daarin is getrapt vindt hij te stom voor woorden. Een beginnersfout. (193)

Maar zo stom is de Nigeriaan niet. Hij is een manipulator en laat zijn prooi mooi in de val lopen. Dat de buitengewoon opsporingsambtenaar het vervolgens extra moet bekopen doordat hij nog verder in de val stapt, is zijn eigen fout.

Maar is een fout maken ook schuldig zijn?

Anne-Marieke Samson De val van Jakob Duikelman. Amsterdam, Antwerpen: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2014. ISBN 987 90 295 8950 5. Prijs: € 19,95. 272 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over De val van Jakob Duikelman van Anne-Marieke Samson. We lezen dit boek op vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Lees mijn bespreking van De val van Jakob Duikelman op Litnet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *