Noachs Ark in Leiden

image

Wat een indrukwekkende collectie planten en dieren is er toch in Naturalis. We kijken nog even naar het grote Victoriablad dat hoog boven ons hoofd ligt. Freek Vonk laat zijn mooiste en meest bijzondere dieren zien. Hij is vooral gek op dieren met grote tanden of de enorme poten van de reuzenspin. Ik vind het vooral doodeng.

Het is druk en al het gegil van de kinderen geeft teveel overprikkeling. Daarom laat ik mijn oog vallen op een rustig hoekje. Vlak achter de opgezette lama met het jong waar kinderen voorzichtig mogen voelen hoe zacht de huid is. Ik sta bij een apparaat met allemaal lichtknopjes naast miniscule plaatjes. Soms zie je de vlo of het luisje duidelijk. Andere keren is het met het blote oog nauwelijks te ontwaren.

image

Als je op het naastgelegen knopje drukt, zie je op het scherm de knopjes het betreffende dier vergroot weergegeven. Ik verbaas mij over de wantsen en andere kriebelbeestjes waar mensen en dieren veel last van kunnen hebben. Wat zijn er ontzettend veel soorten watervlooien. Volgens Rien Poortvliet gingen al deze kleine beestjes allemaal mee met Noachs Ark. Welbeschouwd is heel Naturalis een versie van Noachs ark.

Inclusief alle dieren die onder ons te vinden zijn in de prehistorische zaal. Hier lopen niet alleen mammoeten rond, maar zijn ook de dinosaurussen te vinden. Doris herinnert zich nog goed de enorme dinosaurus die met zijn kop meerdere etages haalt. Het vorige bezoek, drie jaar geleden, maakte hij al een verpletterende indruk. Freek Vonk doet er nog een schepje bovenop in zijn verhandeling over de giraffe die net als deze dino een ontzettend lange nek heeft.

image

In de vitrine nabij de rechterpoot van dit immense dier, ligt een stukje van de rug van de Tyrannosaurus Rex die naar Nederland komt. Maanden moest een filmpje op televisie – weer met de bekende natuurlander Freek Vonk – mensen over de streep trekken geld te doneren om dit skelet naar Nederland te halen.

Het benodigde bedrag werd bij lange na niet gehaald, maar het skelet komt toch naar Nederland. Heel mooi, want het moet heel indrukwekkend zijn dit skelet uit Amerika in Leiden te zien naast de tijdgenoten. Dat deze vijanden in het wild en in die nooit zich nooit zo dicht bij elkaar zouden begeven is minder belangrijk. Het draait vooral om de imposante verschijning.

image

Morgen het derde en laatste deel van dit bezoek aan Naturalis

 

Geef een reactie