De herhaling

image

Het verhaal vanuit verschillende gezichtspunten opnieuw verteld. Dat gebeurt er in De val van Jakob Duikelman. Het debuut van Anne-Marieke Samson bezit veel elementen die overeenkomen met elkaar. Elk personage beziet het vanuit zijn eigen perspectief. Het is een keuze van de schrijfster, die verdacht veel op een trend lijkt.

Zo zie ik het bij Rebekka W.R. Bremmer in haar Evolutie van een huwelijk in extremere vorm terug. De perspectiefwisselingen binnen het verhaal en de herhaling zorgen voor een minder goed te volgen geschiedenis van het verhaal. Wanneer wat precies gebeurt, is niet altijd makkelijk te volgen.

De herhaling zorgt voor een vreemd soort spanningsopbouw. Je wilt weten hoe het verder loopt en accepteert dat terughalen in de tijd. Of het altijd even effectief is om de gebeurtenissen voortdurend te laten terugkomen, betwijfel ik. Soms helpt het juist om verderop in het verhaal de gebeurtenis kort aan te stippen, in plaats van de lezer weer terug te halen in de tijd.

Het lijkt verdacht veel op een modegril. De roman die zelf om de hete brij heendraait. Uit angst dat de lezer het boek terzijde legt, dient een extreme gebeurtenis of een onvermijdelijk einde. Dat het hele boek vervolgens hiervoor in dienst komt te staan en het verhaal beheerst, leidt de lezer af van mooie dingen die hierdoor wegvallen.

De thriller van Sigge Eklund kun je ook zo lezen: als een verhaal dat om dezelfde gebeurtenis draait. De extreme gebeurtenis is in mijn ogen leidend voor het verhaal. Zonder die gebeurtenis was het verhaal niks.

Zeker de verteller kan tijdens het verhaal andere dingen kwijt, over andere en diepere zaken. Daarmee haalt de verteller alleen zijn eigen verhaal onderuit. Ik vind het jammer. De gebeurtenis ‘an sich’ zou niet leidend hoeven te zijn voor het verhaal.

Of het een trend is, weet ik niet. Het valt mij op dat het in drie zo vlak na elkaar verschenen boeken gebeurt.

Anne-Marieke Samson De val van Jakob Duikelman. Amsterdam, Antwerpen: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2014. ISBN 987 90 295 8950 5. Prijs: € 19,95. 272 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over De val van Jakob Duikelman van Anne-Marieke Samson. We lezen dit boek op vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie