De barmhartigen

image

De roman De barmhartigen van Koen van Wichelen bestaat uit twee romans. De eerste roman draagt dezelfde titel. Het vertelt over de lotgevallen van David Sores. Hij is een drankzuchtige veertiger, ligt in scheiding en zit zonder werk thuis.

Het leven ziet er best hopeloos uit. Als hij helemaal doorslaat op het verjaardagsfeestje van zijn zoon, komt hij tot inkeer. Een dag na het incident slaat hij in zijn kroeg de krant open en doet de zelftest: welk seizoentype ben jij. Hij leest daar de boodschap:

‘Stop met zeuren! Het leven lacht je toe en het is hoog tijd voor een nieuw begin. Waar wacht je nog op? Zoek een nieuw lief, koop een motorfiets en maak samen een wereldreis. Of schrijft eens een boek!’ (51)

Hij doet het laatste en trekt zich terug:

In zijn schrijfhok annex berging, die voor de helft staat volgestouwd met kartonnen verhuisdozen, die hij na al die maanden nog steeds niet heeft uitgepakt. Omdat hij net als zijn zoon Simon stiekem blijft hopen dat het toch nog goed komt met Jenny. (57)

Gelukkig vertelt de verteller zo min mogelijk over het schrijfproces. David Sores drinkt geen druppel bij het schrijven. Wel komen de verleidingen als hij zijn eerste versie heeft opgestuurd naar de uitgeverij. Hij moet het boek voor de kerstdagen hebben herschreven.

Tv-tycoon

Uitgerekend dan weet zijn oude studiegenoot en tv-tycoon Lars Gulicher hem te vinden voor een dringende klus: het levensverhaal schrijven van Margot Timmins, de ravissante, immens populaire, aan drank en pillen verslaafde ankervrouw van het TVS-journaal. David Sores houdt haar af van dit krankzinnige idee en gaat onverdroten verder met zijn eigen missie: het schrijven van de roman Hij was mijn vader.

Over de inhoud van deze roman vertelt de verteller niet veel. De rest van deze eerste, 268 pagina’s beslaande roman, gaat over de uitwerking van het boek na publicatie. Zijn twee neven Benny en Björn slaan namelijk David Sores in elkaar in een boekhandel in het Noorden. De aanleiding is het boek dat hij schreef.

Strenggelovige Noorden

De roman Hij was mijn vader volgt over De barmhartigen verhaalt over het strenggelovige Noorden en ook zijn twee neven komen in het verhaal voor. Ze vinden dat hij zijn familie en zijn volk te schande maakt: ‘God zal je straffen. Familie is heilig. Familie is alles.’ En ze verbranden zijn boek.

Dat deze aanval door een regionale televisieomroep wordt gefilmd, zorgt voor landelijke ophef. Hier wordt de vrijheid van meningsuiting aangetast. Zijn boek wordt een doorslaand succes en beleeft herdruk na herdruk. David Sores ontworstelt zich uit de neergaande spiraal waarin hij leefde. Het boek als ultiemste vorm van therapie.

Koen van Wichelen De barmhartigen. Antwerpen: Uitgeverij Manteau, 2014. ISBN 978 90 223 2994 8. Prijs: € 21,99. 320 pagina’s.

Blogtournee

Deze bijdrage is mijn inleiding voor het blogtournee georganiseerd door de uitgever Manteau. De hele maand januari lezen verschillende bloggers dit bijzondere boek en schrijven er op hun blog over. Morgen komt mijn hoofdbijdrage over dit bijzondere boek.

Geef een reactie