Sigge Eklund: Het labyrint

image

Wat is het verschil tussen een thriller en een literaire roman? In een roman kan een moord worden gepleegd en de personages met een schuldgevoel rondlopen, maar het verhaal staat boven de moord. Je zou gerust kunnen vertellen wie het gedaan heeft, zonder dat het verhaal teniet wordt gedaan. Van een thriller blijft niks over als je weet hoe het afloopt.

Het labyrint van Sigge Eklund oogt als een thriller. Het boek draait om de verdwijning van Magda, de dochter van uitgever Martin Horn en zijn vrouw, de psycholoog Åsa. Hun dochter is plotseling verdwenen. Martin is verdachte. Zijn agressieve gedrag en heftige verleden wekken achterdocht op.

Wie heeft het gedaan?
In een thriller draait het vooral om wie heeft het gedaan en is het verhaal eromheen wat minder interessant. Het boek van Sigge Eklund wordt vooral gedragen door het idee wat er gebeurd is en wie er meer weet. Het hele boek wordt daardoor beheerst en de spanning zorgt ervoor dat je over details heen leest. Het verhaal is minder belangrijk dan de nieuwsgierigheid.

Want iedereen is verdachte. Zou Åsa het niet op haar geweten hebben? En wat is eigenlijk de rol van de medewerker van Martin, Tom. Zijn vrouw, de geadopteerde dichteres Katja gaat vreemd met de uitgever en weet een baan voor haar vriend te regelen. Weet zij niet meer? En wat van de megaverdachte Christina. Ze stalkt Martin en is zelfs even in therapie bij zijn vrouw Åsa. Allemaal verdachtmakingen en daar draait het om in Eklunds boek.

Ander verhaal
Ondertussen probeert de verteller ook een ander verhaal te vertellen. Het verhaal van Martins broer Erik, de jongen die veel beter kon schrijven, maar die als tiener zelfmoord pleegt. Martin gaat gebukt onder schuldgevoel en weet er niet mee om te gaan. Als hij in het geheim de roman die hij en zijn broer schreven, probeert te voltooien, frustreert het hem alleen maar. Zijn broer kon schrijven. Hij niet.

Het zijn motieven die een rol spelen in deze thriller uit Skandinavië. De diepere lagen die Sigge Eklund erin probeert te brengen, vallen allemaal weg. De toedracht van de verdwijning van het kleine meisje Magda speelt daarvoor een overheersende rol. Alles staat daarvan in dienst. Het verklappen van de afloop, zou het verhaal helemaal tenietdoen.

Daarom is Sigge Eklunds boek Het labyrint voor mij een thriller met een paar literaire aspecten, maar zeker geen literaire roman.

Sigge Eklund Het labyrint Oorspronkelijke titel: In i labyrinten. Vertaald door Geri de Boer. Amsterdam: Meridiaan Uitgevers, 2014. ISBN 987 90 488 2151 8. Prijs: € 19,95. 336 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over de thriller Het labyrint van Sigge Eklund. We lezen dit boek op vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

4 gedachten over “Sigge Eklund: Het labyrint”

    1. Dank voor je compliment, maar ik ben het oneens dit boek een roman te noemen als het op de omslag zo staat. Ik vind het spanningselement te sterk, zonder dat element zou ik het boek niet meer lezen.

Geef een reactie