Het labyrint

image

De schrijver Sigge Eklund speelt in Het labyrint met een labyrint. Een labyrint is iets anders dan een doolhof. In een doolhof lopen de paden dood en is er één juiste weg. Een labyrint telt een veelvoud van mogelijkheden om eruit te komen. Het verschil komt bijvoorbeeld heel duidelijk naar voren in het meesterwerk Het Labyrint der wereld van Comenius. In een doolhof raak je de weg kwijt, terwijl je in een labyrint je weg vindt.

Sigge Eklund haalt het labyrint vaak aan in zijn literaire thriller. Het wekt de suggestie alsof het verhaal zelf een labyrint is waarbij de oplossing niet is wat het lijkt. De verdwijning van Magda en de precieze toedracht cirkelt het hele boek door. Iedereen weet iets, maar niemand weet het helemaal. De suggestie overheerst.

Het boek dat de jeugdige Martin met zijn broer Erik schrijft, heet Het labyrint. In het bos heeft een Zuid-Amerikaanse kunstenares een labyrint gebouwd:

De grond is belegd met witte kiezelsteentjes en midden in die witte vlakte is een labyrint, gebouwd van donkere, ronde stenen. De kiezelstenen lichten op in het licht van zonnestralen die door het dichte gebladerte heen dringen. (89)

Verderop verwijst de verteller met evenveel overgave naar de theorie die Martins broer had over de taal als labyrint. Het vormde de oergedachte van de roman waaraan de twee broers werkten. Bij het schrijven aan het vervolg van de onvoltooide roman, probeert Martin deze metafoor ook op zich te nemen:

Maar zodra hij begint, loopt hij vast. Erik hield ervan labyrinten als metaforen te gebruiken en door die steeds weer te laten terugkomen, in verschillende gedaantes en verschillende betekenissen, zorgde hij er op een elegante manier voor dat de lezer zelf het gevoel kreeg dat in een labyrint opgesloten zat. (259)

Het lijkt of de verteller probeert het voorbeeld van Erik te volgen. De verschillende personages die een eigen stem krijgen in een hoofdstuk, vertellen delen van het verhaal. Samen vormen ze de sleutel tot de uiteindelijke toedracht. Maar de metafoor ligt er wel heel dik op. Het lijkt of de verteller probeert iets voor zich te houden en het steeds weer verklapt. Telkens sterker tot iedereen het weet.

Sigge Eklund Het labyrint Oorspronkelijke titel: In i labyrinten. Vertaald door Geri de Boer. Amsterdam: Meridiaan Uitgevers, 2014. ISBN 987 90 488 2151 8. Prijs: € 19,95. 336 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over de thriller Het labyrint van Sigge Eklund. We lezen dit boek op vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie