Binnenvaartschip

image

Het is een zwaarbeladen onderwerp dat Nanda Roep in haar roman Van je familie moet je het hebben, maar kan je het krijgen ook! Het is dan ook heel herkenbaar, de familiebanden die voor veel mensen heel waardevol zijn, kunnen ook beknellen. Het is niet in elke familie feest, soms wordt er ook een verwoede strijd gevoerd tussen familieleden. Nanda Roep weet dit aspect heel mooi te verwoorden.

De kracht in haar roman is de rijke beeldspraak waarmee ze soms heel treffend de kern van het onderwerp weet te raken. Het begint voor mij met de vergelijking van het gezin als een binnenvaartschip:

Inmiddels weet ik dat een binnenvaartschip niet snel van richting te veranderen is, hooguit minimaal bij te sturen. Wat ik allemaal wilde veranderen, daar was een flexibel tweepersoons zeilbootje voor nodig. Maar dat is een gezin niet, een gezin is binnenvaart. Nauwelijks van zijn koers te brengen, ook niet als het op ramkoers ligt. (29)

Deze vergelijking maakt een lang verhaal over de stappen en misstappen van de puber Bianca overbodig. Dat ze op haar vijftiende probeert haar invloed uit te oefenen op het gezin en dat het vergeefs is. Er volgen genoeg voorbeelden, maar voor mij is dat allemaal overbodig. De vergelijking spreekt.

Net als wat Bianca verderop aan haar dochter schrijft. Ze krijgt vragen toegeworpen van Anouk over haar relatie met Michael, de vader van Anouk. Haar dochter fleurt weer op na een periode waarin ze zoveel moeite had met de scheiding van haar ouders en de worstelingen van haar alleenstaande moeder.

Je begon vragen te stellen. Waarom Michael en ik niet bij elkaar waren gebleven, bijvoorbeeld, wat er was misgegaan. Het was alsof je in dat jaar uitdeukte zoals een auto die na een botsing bij de garage wordt gebracht. Eindelijk werd jouw karakter weer zichtbaar, en ook je prachtige lach. (122)

Deze beeldspraak geeft de roman zoveel extra’s. Het maakt het lezen tot een feest. In een vergelijking kun je zoveel meer zeggen dan in duizend woorden. Het maakt een roman als Van je familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! zoveel dragelijker om te lezen. Het is een zwaarbeladen boek over familie, relaties en hoe je zelf in de wereld staat. Alleen een mooie vergelijking kan je redden uit de worsteling met dit onderwerp.

Dat is de kracht van Nanda Roeps roman. Ze weet de juiste beelden op te roepen op de juiste momenten. Ze verwoordt daarmee precies de gevoelens van haar hoofdpersoon. Ze weet hiermee ook precies de goede snaar bij de lezer te raken. Het roept de juiste dingen op zodat je extra goed over dit moeilijke onderwerp na kunt denken en een mening kunt vormen.

Nanda Roep: Van je familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! Uitgeverij Nanda, 2014. ISBN 987 94 90983 00 0. Prijs: € 19,90. 224 pagina’s.

Geef een reactie