Witte haren

image

In de roman Etta & Otto & Russell & James van Emma Hooper heeft hoofdpersoon Otto grijze haren. Dat grijze haar draagt hij al sinds zijn diensttijd. Hij moet dan naar Europa om te vechten tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Als hij op de boot is onderweg naar Europa staat hij op het dek met een jongen uit Montreal. Ze zijn zeeziek, hun gezichten hebben dezelfde kleur als het water. Otto voorspelt dat ze iets gaan meemaken. Hij weet niet wat, maar dat ze iets gaan meemaken, staat vast.

Toen hun schip zeven dagen later afmeerde, was al Otto’s haar wit geworden, zo wit als zeeschuim, als de graten van de vis die ze iedere dag ‘s middags en ‘s avonds te eten kregen, allemaal puur wit. (147)

Later refereert de verteller nog een keer naar de witte haren van otto. Het gebeurt als Etta haar leerling Otto ophaalt van het station en ze de nacht samen hebben doorgebracht. Etta moet weer werken in de fabriek. Als ze ‘s avonds terugkomt uit haar werk vraagt ze het hem.

‘Wat is er met je haar gebeurd, Otto?’
‘Ik was bang. Op de boot.’
‘Ik vind het goed,’ zei Etta. ‘Het is goed dat je er nu een beetje anders uitziet.’ (209)

Over de angst wordt verder niet gerept. Het is de kracht van de roman. Emma Hooper benoemt niet de angst zelf, maar wel de uitwerking. Het geeft het boek heel veel kracht. Ik kan heel erg genieten van die verhalen die niet verteld worden.

Als Otto een paar dagen later thuis komt, waarschuwt zijn vader voor het witte haar. Het is volgens hem erfelijk. Verder vraagt zijn vader hem of hij mensen heeft gedood. Otto weet het niet. Vader zegt dat het goed is. Over de angst geen woord. Wat er niet staat zegt genoeg.

Emma Hooper:Etta & Otto & Russell & James Oorspronkelijke titel: Etta and Otto and Russell and James Uit het Engels vertaald door Johan Hos. Uitgeverij Podium, Amsterdam, 2014. ISBN 987 90 5759 688 9. 320 pagina’s. Prijs: € 19,95.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Emma Hooper roman Etta & Otto & Russell & James. We lazen dit boek op 15 november bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geef een reactie