David Sedaris en Lena Dunham

image

Op het omslag van Not That Kind of Girl geeft David Sedaris een mooie aanbeveling over de schrijfstijl van de New Yorkse schrijfster Lena Dunham. Het drukt het boek gelijk een bepaalde richting in, want qua absurditeit kan Lena Dunham zich zeker meten aan David Sedaris.

Ik ontdekte David Sedaris na een filmpje bij zomergasten. Wat een humor en mooie wendingen in zijn verhaal. Ik kocht gelijk zijn boek en las zijn beroemde verhaal over het Nederlandse Sinterklaasfeest.

Het was nog in een tijd dat Zwarte Piet geen associaties opriep met racisme. David Sedaris kon zich zo’n politiek incorrect feest niet voorstellen in Amerika. De realiteit heeft zijn verhaal echter ingehaald.

Het verhaal van Lena Dunham over haar leven is op een mooie manier geconstrueerd rond allerlei thema’s als liefde en seks, lichaam, vriendschap en werk. Ze vertelt hier heel mooi haar eerste ervaringen. Het is erg vermakelijk om te lezen hoe ze bijvoorbeeld op het idee van de HBO-serie Girls komt.

Onderwijl vult ze grote delen van het verhaal met allerminst saaie opsommingen wat er in haar tas zit (ja, een teckelportemonnee), de 17 dingen die haar vader haar geleerd heeft, 13 dingen die je maar beter niet tegen je vriendinnen kunt zeggen en waarom New York zo leuk is.

Onderwijl vertelt ze allerlei leuke wetenswaardigheden over haar familie, zoals over haar lesbische zus Grace, die een vriendin verzon met de naam June:

Ik probeerde me June voor te stellen, maar kwam niet verder dan een sneeuwwitte etalagepop met een pruik. (182)

Grace heeft de zoen-avonden met June dan ook verzonnen om van het gezeur af te zijn. Daarna volgt een loflied over haar zus die zowel jaloers als trots is:

Ze is mager, maar lichamelijk lui. Mannen zijn gek op haar. (184)

Precies de stijl die David Sedaris zo prijst en die Lena Dunham zo verheft boven de chicklit die zich alleen maar kan uitdrukken in clichés.

Lena Durham: Not That Kind of Girl, Levenslessen om (vooral niet) op te volgen. Oorspronkelijke titel: Not That Kind of Girl – A Young Women Tells You What She’s “Learned”. Vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap. Amsterdam: Meulenhoff, 2014. ISBN 987 90 290 9041 4. Prijs: € 19,95. 304 pagina’s.

Geef een reactie