Sleutel tot het slot

20141026_095211Bij binnenkomst in het museum Slot Loevestein krijgen we een grote sleutel om de nek. Het is de sleutel om het slot te kunnen betreden. Onderweg staan kleine kastjes met een sleutelgat waarin de sleutel gestoken kan worden. Alleen als het groene lampje brandt. In het andere geval – als het rode lampje brandt – is de activiteit al in bedrijf.

Beneden in de kelder kunnen we ons omkleden in ridderkleding. Ik verander in een jonkheer. Doris in een jonkvrouw. Zo betreden we het kasteel. We komen binnen in de Riddertoren, een grote ruimte waar mensen vroeger ook al ontvangen werden. Het is het oudste deel van het kasteel. Vanuit deze kasteeltoren is de rest van het kasteel ontstaan.

20141016_145609We lopen door naar de hoge zaal, de voornaamste zaal van het kasteel, een soort ridderzaal. Hier worden verhalen verteld aan de kinderen. Ik loop lekker rond door het kasteel, pak soms een van de smalle trappen. De trappen zitten tussen de dikke muren.

De smalle trappen leiden naar de hoger gelegen ruimten. Waaronder ook de kamer waar Hugo de Groot twee jaar gevangen heeft gezeten. Allerlei animaties geven deze verder vrij kale ruimtes duiding. Ik laat mij er niet zo door afleiden en geniet vooral van de indrukwekkende formaten van deze zalen en kamers.

20141016_152336Het is ook niet heel erg druk in het museum. Het scheelt dat in dit gedeelte van het land de herfstvakantie nog niet is begonnen. Daardoor zijn er ook niet zoveel kinderen in het kasteel. De kinderen die er zijn, eisen genoeg aandacht op. Ze rennen en vliegen de kamers binnen. Ze duwen hun sleutels in de sleutelgaten, ook al brandt het rode lampje en alle animaties gaan gelijktijdig draaien.

Het levert veel lawaai op terwijl het verder zo rustig is. Gelukkig zijn dergelijke stormen ook weer snel overgewaaid. De kinderen zijn allang weer weg als de animaties zijn uitdraaien, de groene lampjes weer branden en de rust weer helemaal is weergekeerd.

20141016_143214

Geef een reactie