Paradijs zonder kasteel

20140928_211756Het boek Almere 30 jaar in verbinding met haar inwoners van Frits Huis vertelt het bekende verhaal over Almere en legt hierbij vooral de nadruk op het gemeentelijk aspect. Al komen ook hier de vertrouwde verhalen van de eerste bewoners van Almere, Henk en Lia de Clerk, compleet met de bekende foto’s naar voren.

Daarna behandelt Frits Huis de gemeente aan de hand van de thema’s waarmee Almere zich graag profileert: een groene stad met veel natuur en een stad die onderwijs, cultuur en sport hoog in het vaandel heeft staan. Tussendoor druppelen ook nog verhalen over zorg en economie naar binnen. Vergeet de stille revolutie van de busbaan niet. Die komt in elk boek over Almere voor en mag in dit jubileumboek zeker niet gemist worden.

Het boek dat in opdracht van de Gemeente Almere is geschreven, laat zo weinig negatieve geluiden doorklinken. Het is een lofzang op een gemeente die 30 jaar bestaat en dat een klein paradijsje op aarde is. De wanklank die de rest van het land over Almere uitspreekt, weerlegt Frits Huis met opmerkingen van bewoners die zeggen dat ze hier nooit meer weg willen.

Het verhaal van het Almeerse kasteel kan hij niet laten liggen. Het is de enige ‘kritische’ episode die hij in het boek heeft opgenomen. Frits Huis merkt erover op dat er in een stad met zo’n explosieve groei weleens wat misgaat. Hij spreekt de hoop uit dat het kasteel ooit eens wordt afgebouwd.

Dat terwijl dé kans er iets van te maken pagina’s eerder aan de orde komt: de Floriade 2022. Maar het antwoord geeft Frits Huis zelf al: het kasteel is geen eigendom van de gemeente en waarschijnlijk is zo’n initiatief duurder dan de erg positief begrote ideeën die er nu liggen.

Maar dat is een ander verhaal. Het is feest en die feeststemming mag niet vergald worden door kritische geluiden. En dat lijkt ieder boek over Almere te willen vertellen. Zou het een gevolg zijn van de pioniersgedachte? Er moet gewerkt worden en als je even stopt om na te denken of kritiek te spuien, schiet het werk niet op.

Misschien biedt het volgende jubileum daar gelegenheid toe. Over twee jaar bestaat Almere – niet de gemeente, maar de plaats – 40 jaar! Dat zal de Almeerse jubileum-traditie kennende zeker niet onopgemerkt aan ons voorbij gaan…

Gistermiddag werd ik verrast met een tweetje van de gemeente Almere. Er lag een exemplaar van dit jubileumboek op mij te wachten. Heel veel dank hiervoor.

2 gedachten over “Paradijs zonder kasteel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *