Krachtig Rotterdam

20141013_213533Rotterdam is een prachtige stad. Ik zag het laatst weer tijdens het ritje in de historische tram door de Maasstad. Het is een stad die overal verrast en waarbij de mensen de stad maken. Het enthousiasme en de humor van Rotterdammers geven de stad de sfeer die het heeft.

Ook in literair opzicht neemt de stad een bijzondere positie in. Neem de mooie verhalen van Bob den Uyl, het werk van Vaandrager of de gedichten van Jules Deelder. Ze geven de stad een heel eigen plek in de cultuur. Veel minder de kapsones van de hoofdstad, maar de eerlijkheid en ruigheid van de grote havenstad.

Een foto en een kort verhaal van anderhalf tot twee bladzijden. In Sanneke van Hassels verhalenbundel Hier blijf ik beschrijft ze Rotterdam in 45 schetsen. Aan de hand van een foto uit de stadsexpositie De Kracht van Rotterdam, verzint de schrijfster een verhaal.

Het zijn mooie verhalen met een licht melancholische ondertoon. Ze weet mooie beelden op te roepen aan de hand van de bijzondere foto’s. De foto’s bestaan uit alledaagse situaties, beelden van de stad.

Niet de bijzondere gebouwen of bezienswaardigheden. Nee, gewoon de snelweg, de haven, een bushalte of twee mannen in de tramremise. Alle foto’s zijn uitdagend genoeg voor Sanneke van Hassel om er een verhaal bij te verzinnen.

Ik heb ervan genoten. De details die ze weet te vatten. Zoals in het verhaal waarin twee jongens eten uit vuilcontainers halen. Op de grond liggen een stapeltje krentenbollen, een pak melk en een kuipje margarine. Sanneke van Hassel maakt er in haar verhaal ‘Krentenbrij’ melding van.

20141013_214146

Het zijn de details die de verhalen in Sanneke van Hassels boek Hier blijf ik verrukkelijk maken. Zoals aan het eind van het verhaal met het schaap. Het staat op een stukje grasland midden in de stad. Ze verlangt naar de wei en donkere sterrenhemel ‘s nachts:

Achter een raam brandden honderden lichtjes. In een lijst zweefde een man die werd voortgetrokken door een rank diermet twee takjes op zijn hoofd, ook die gaven licht. Erboven vielen een ster in vijf stralende punten uiteen. (86)

Zinnen om te smullen. Heerlijk, die verhalen met een melancholische ondertoon. Sanneke van Hassel weet de foto’s heel treffend te pakken. Soms is een zin genoeg. Ik geniet ervan.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Sanneke van Hassels verhalenbundel Hier blijf ik. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Sanneke van Hasselt: Hier blijf ik. Amsterdam/Rotterdam: De Bezige Bij & De Kracht van Rotterdam, 2014. ISBN 987 90 234 8775 3. Prijs: € 19,90. 192 pagina’s.

Geef een reactie