Iets meer dan een seizoen

20141021_205654Hoe moet je het boekje Iets meer van een seizoen van Stephan Sanders noemen? Hij – of zijn uitgever – heeft het zelf de naam ‘memoir’ meegegeven. Het boekje is in de eerste plaats een herinnering aan zijn vriend en schrijver Anil Ramdas. Daarbij vermengt Stephan Sanders zijn verblijf in Almere.

Almere zou een mooie stad voor Anil Ramdas zijn, stelt Stephan Sanders. Het past perfect bij het burgerlijk bestaan waarvan zijn vriend droomt: een huis met een tuintje waarvan het hegje mooi geknipt is. De garage en de piano in de huiskamer. De zolder om de spulletjes op te slaan die je niet meer nodig hebt:

Anil had heel goed in Almere kunnen wonen, omdat zijn woonwereld heel burgerlijk en gemiddeld mocht zijn, misschien wel omdat zijn belevingswereld zo buitengemiddeld was. Mind over matter. In zijn denken en zijn leven was en werd hij steeds excessiever: alles was Groot, Spraakmakend en Uiterst Urgent in dat hoofd – maar dat schrijven en denken, dat lukte ook uitstekend in de garage van de tweekapper, met uitzicht op een net, veelal betegeld tuintje. (84/5)

Dat brengt Stephan Sanders ook bij de kern van de Almeerder. De Almeerder in de zin van iemand die bewust voor Almere kiest om daar te gaan wonen, bestaat niet. De Almeerder kiest voor een huis met een tuintje, een plek om te wonen. Dit plekje ligt toevallig in Almere, maar kan evengoed ergens anders liggen.

Stephan Sanders: Iets meer dan een seizoen Amsterdam: De Bezige Bij, 2013. ISBN 987 90 234 7741 9. Prijs: € 15,90. 128 pagina’s.

Dit is het laatste blogje van drie blogs over het boekje Iets meer dan een seizoen van Stephan Sanders.

Geef een reactie