Het huis als omhulsel

20140928_215333In de roman Hollands Siberië schiet de huishoudster een mooie gedachte te binnen. Ze ligt samen met de pastoor in bed en ze praten over het krijgen van kinderen. Dan opeens vertelt ze hem waar ze aan denkt:

‘Het frappeert me in deze pastorie dat wij hier maar tijdelijke bewoners zijn. De vorige bewoners waren hier ook tijdelijk. Dit huis is een omhulsel voor verschillende levens in verschillende tijdperken. Telkens komen er nieuwe leven op, verzwakken en verdwijnen. De vorige pastoor en zijn huishoudster zijn als het ware transparant geworden, nu zijn wij degenen die gekleurd en materieel zijn. Straks vervagen we en leven er hier weer anderen in hetzelfde omhulsel. Ze koken in dezelfde keuken, het huis blijft even vochtig, en ook de dimensies van de kamers veranderen niet. Op zolder blijft het precies zo naar hout ruiken.’ (172)

Een mooie gedachte over het overgaan van de ene generatie in de volgende. De gedachte sluit naadloos aan op het krijgen van kinderen, of in hun geval het ontbreken van kinderen. De generatie is er wel en gaat over in de volgende.

Dat gevoel van het huis dat niet van jou is, had ik sterk toen ik in mijn huidige woning trok. Ik voelde de energie van de vorige bewoners. We trokken de muren kaal van het paarse behang. Haalden het beschot van zolder en sloopten de plastic schrootjeswand in een slaapkamer. Langzaam verdween alles van de vorige bewoners. Het huis werd stukje bij beetje meer van ons.

Nu voelt het meer en meer als ons huis. We bewonen het en leven erin. Het krijgt onze energie. Als we hier weggaan en de volgende bewoners komen erin, zal die energie verdwijnen.

Misschien dat daarom mensen hun nieuwe huis zo snel voorzien van een nieuwe keuken en badkamer. Ze denken dat de energie van de oude bewoners verdwijnt als je deze voorwerpen verwijdert. Maar ik geloof dat daar niet veel van klopt. Het kost gewoon tijd om een huis jouw energie te geven. Daar helpt een nieuwe badkamer echt niet aan mee.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Mariët Meesters roman Hollands Siberië. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Mariët Meester Hollands Siberië Amsterdam: Uitgeverij Arbeiderspers, 2014. 272 pagina’s. ISBN: 978 90 295 8958 1 Prijs: € 19,95

One pingback/trackback on “Het huis als omhulsel

    Geef een reactie