Archeon – een reconstructie

20141014_123716Een reis naar vervlogen tijden. Een gereconstrueerde reis, dat wel. Het is altijd lastig om in de prehistorie te duiken. Er zijn namelijk geen schriftelijke documenten uit die tijd. Archeologen maken bij hun opgravingen altijd een reconstructie. Het Archeon laat die reconstructies zien. Samen met gebouwen waar vaak wat meer documentatie van is: de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Inge wil al naar het archeologisch themapark sinds het geopend is in 1994 en Doris is gek op geschiedenis. Ik was een beetje huiverig. Ik zie nog de kale vlakte met de paar nep-historische gebouwen vanuit de trein als ik van Leiden naar Utrecht reed. Kan een reconstructie wel het verleden oproepen?

20141014_115913

Het zijn de laatste dagen van het jaar dat het park nog open is in deze herfstvakantie. Het is ook niet echt weer om naar een park in de open lucht te gaan, maar we wagen het toch. De regen onderweg moedigt niet echt aan. We worden ook nog eens helemaal om Alphen aan de Rijn geleid door de routebeschrijving van de website, maar we weten er te komen.

Bij de ingang valt de regen met bakken uit de hemel. Een groep pubers verspert de toegang tot de kassa. Ze staan overal, terwijl wij al betaalde kaartjes hebben. Maar we weten door de massa heen te komen en in het entreegebouw binnen te dringen. Naast de parkeerkaart kopen we ook een vermaakkaart voor Doris. Ze kan nu aan een paar activiteiten onderweg meedoen.

20141014_120222

Dan vluchten we door de regen naar het klooster. Daar is het toilet. Dat in het aangrenzende gebouw met archeologische vondsten uit Zuid-Holland ook wc’s zijn is de kassadame waarschijnlijk vergeten. We hollen door de tijd van jagers en verzamelaars heen en scheren langs de steentijd, op weg naar het Middeleeuwse klooster.

Bij het klooster raak ik in gesprek met een vrijwilliger. Hij is helaas niet in monnikenpij, de regen en het werk in de kloostertuin weerhouden hem de kleren uit het verleden aan te trekken. Hij vertelt mij over het zanggroepje waarvan hij deel uitmaakt. Ze zingen Gregoriaans. Hij laat mij een gezang zien waaruit het do-re-mi is ontstaan.

Lees verder: Katapult door de tijd

Geef een reactie