Almere en de Centrumpartij

20141005_092345Het boek Van gevaarlijke binnenzee tot Almere van Ben D. te Raa vertelt ook iets over het ontstaan van de gemeente Almere. In dit boek wordt iets aangehaald dat Frits Huis niet noemt in zijn boek. Het vertelt van het roerige begin van de gemeente, dat veel aandacht trekt van de nationale pers:

Bij tussentijdse verkiezingen voor de instelling van de eerste Almeerse gemeenteraad op 21 september 1983 wordt de feestvreugde ruw verstoord doordat maar liefst tien procent van de stemmen naar de Centrumpartij gaat. Voor het eerst doet de Centrumpartij haar intrede in de gemeentelijke politiek en dan nog wel in een nieuwe gemeente. Heel Nederland buigt zich over Almere. (25)

In die tijd waren en nauwelijks etnische minderheden in Almere. Te Raa haalt een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan om te vertellen waar de keuze voor deze extreemrechtse partij vandaan kwam: angst voor verlies van baan, woning of uitkering.

Bang vooral dat de Turken en Marokkanen hen achterna zullen reizen naar hun nieuwe woonplaats. (25/26)

Bij de installatie van de gemeenteraad op 16 januari 1984 breekt een rel uit in de raadszaal.

Antifascisten gooien tafels omver, smijten met zakken witte verf en lege bierflessen. De politie ontruimt de raadszaal. Als de rust is weergekeerd worden beide raadsleden Vreeswijk en Fresco alsnog geïnstalleerd. (26)

De onrust blijft niet beperkt tot dit incident. Na de installatie wordt nog lange strijd gevoerd over de woonplaats van beide raadsleden van de CentrumPartij. Ze zouden niet in Almere wonen en daarmee geen recht hebben op een plek in de gemeenteraad. De strijd wordt binnen en buiten de raad gevoerd. Zo boycot Adèle Bloemendaal een optreden in theater De Roestbak. Almere is besmet gebied, volgens haar.

De toestand vertoont grote gelijkenis met de komst van de PVV in de Almeerse gemeenteraad in 2010. Toen was Almere opnieuw even helemaal in de belangstelling van de nationale media. Naast Almeerders konden alleen mensen uit Den Haag ook deze partij kiezen voor hun gemeenteraad.

De onrust in die tijd, laat veel overeenkomsten met de eerste gemeenteraad in Almere zien. Al ligt het aantal kiezers voor de PVV meer dan het dubbele hoger dan de keuze op de CentrumPartij in 1984.

Ik kan mij niet herinneren dat media een vergelijking trokken met die eerste verkiezingen. Het geheugen van journalisten reikt niet ver. En in het boek van Frits Huis wordt ook dat politieke element verzwegen. Blijkbaar wil niemand graag hieraan denken.

Via het onuitputtelijke archief youtube vond ik een filmpje van Omroep Flevoland over het oproer in de eerste Almeerse gemeenteraad:

2 pingbacks/trackbacks on “Almere en de Centrumpartij

    Geef een reactie