Evolutie – #WoT

20141029_203436evolutie (v.; -s) [<Fr. évolution of Lat. evolutio], 1 draaiende beweging, syn. zwenking; 2 (bij uitbr.) ingewikkelde bewegingsfiguur: evoluties op het slappe koord3 (mil.) zwenking van troepen (van een vloot), beweging m.betr.t. stelling of opstelling; 4 geleidelijke ontwikkeling tot iets anders, m.n. tot iets hogers of beters, tgov. revolutie: het ontstaan en de evolutie van een eigen Noordnederlandse plastiek (NRC); 5 ontwikkeling van het leven op aarde, vgl. evolutietheorie.

Vandaag lezen we van de leesclub Een perfecte dag voor literatuur het boek De evolutie van een huwelijk van Rebekka W.R. Bremmer. Het boek hinkt en slingert op veel gedachten. Eentje ervan is het huwelijk.

Eigenlijk suggereert de verteller met de titel dat het huwelijk evolueert, maar in de roman lijkt er eerder sprake te zijn van een evolutie naar een huwelijk. In het boek komen de personages Masha en Bastiaan juist tot een huwelijk, maar of dat nu echt het einde van het verhaal is…

Dagen en momenten

De roman speelt op enkele dagen en momenten. Elk hoofdstuk wordt dit weer herhaalt met de kopjes vandaag, morgen, gisteren, herfst, winter en zomer. Gebeurtenissen komen vaak terug, gezien vanuit verschillende personages uit het gezin.

Het is een ingewikkeld verhaal dat bij lezing bijna helemaal ontleed en uitgekleed moet worden. Raadselachtig is het ook en die spanning zorgt ervoor dat je verder leest. Wat dat betreft lijkt het op de evolutie van het verhaal. Maar ik kan mij goed voorstellen dat je ergens bij het lezen strandt.

Ik weet niet meer goed wanneer ik besloot door te lezen. Het verhaal buitelt eindeloos over zichzelf heen en zinnen van pagina’s geleden krijgen pagina’s verderop een vervolg. De betekenis dwarrelt overal doorheen. En het verhaal ‘an sich’ is ook niet zo interessant. Het is het spel tussen werkelijkheid, fictie en literatuurtheorie.

Poging huwelijk te vatten

Waarom het boek dan toch De evolutie van een huwelijk heet? Het is een poging een huwelijk te vatten in een verhaal, met een begin, middendeel en einde. Of zoals de verteller het zegt:

(Waar zou ze beginnen? Wat het begin ook altijd het begin? Of was het beter het eindpunt te kiezen en dan terug te werken naar waar het was begonnen? En wat was het eindpunt? Het einde was nog niet in zicht. Ze leefden nog lang en gelukkig, een rechte weg naar het verdwijnpunt – wat ook wel een vluchtpunt werd genoemd. Maar hun verhaal was geen sprookje. Of toch wel? Er waren eens een arme vreemdeling en een jonkvrouw aan de overkant van het water…) (68)

Het zijn de passages tussen haakjes waarin de verteller (Molly Bloem) iets laat doorschemeren van haar twijfel en strijd met het verhaal dat ze aan het vertellen is. Het zijn de passages waar ze iets verklapt over de afloop en toch niet.

Begin of einde?

Kent een evolutie een begin en einde? Of cirkelt het als een autoband over het asfalt? Langzaam vooruit, maar je weet eigenlijk na al dat draaien niet meer of je vooruit of achteruit bent gegaan?

Rebekka W.R. Bremmer: De evolutie van een huwelijk Amsterdam, Antwerpen: Querido, 2014. ISBN 987 90 214 5710 9. Prijs: € 18,99. 270 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Rebekka W.R. Bremmers roman De evolutie van een huwelijk. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

#WoT

Bij de #WoT schrijven bloggers over een woord of een foto. Elke donderdag verschijnt een nieuw woord waarover je kunt bloggen. Deelname is geheel vrijblijvend. Plaats een reactie onder dit bericht waarin je het linkje plaatst naar je blog.

De #WoT is opgezet door @metkcom en daarna door @pixelprinces overgenomen. Vanaf september 2014 hou ik het stokje in mijn hand. Schrijf vandaag mee over het woord: evolutie.

4 gedachten over “Evolutie – #WoT”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.