Drunken Basterd

20140911_202233De fantasie in La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer komt mooi tot uitdrukking in de twee intermezzi in de roman. Hij is zorgvuldig opgebouwd in drie delen, met tussen elk deel een intermezzo.

Ogenschijnlijk heeft het intermezzo niet zoveel te maken met het hoofdverhaal uit omringende delen. Maar de personages uit de intermezzi komen in het hoofdverhaal, heel even voor.

Zoals in het eerste intermezzo over Don. Don is de godfather van het pleintje en is de Engelse professor. Hij wordt even aangehaald in het eerste deel als hij in gesprek is met het mooiste meisje van Genua, Cinzia.

De emeritus hoogleraar woont al twintig jaar in een hotelkamer met uitzicht op de zeven bars aan het pleintje. Don is een notoire alcoholist die zijn dagen vult met het drinken van gin-tonics. Zijn favoriete nummer is het lied ‘We all live in een yellow submarine’ van de Beatles.

Het intermezzo over deze bijzondere Engelsman sluit naadloos aan op het hele verhaal. Zeker in combinatie met Dons lijflied. Iedereen leeft in zijn eigen fantasiewereld. De verhalen bestaan zolang hij ze vertelt. Hetzelfde gebeurt in La Superba. Ook de roman is een spel tussen werkelijkheid en fantasie.

Ilja Leonard Pfeijffer La Superba. Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2013. Prijs: € 19,95. 352 pagina’s. ISBN: 978 90 295 8727 3.

One pingback/trackback on “Drunken Basterd

Geef een reactie