Bronsttijd – #WoT

20140917_202219Bronsttijd De bronsttijd of het paarseizoen (oestrus) is een periode waarin dieren een drang hebben om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd van een diersoort begint met het vruchtbaar worden van het wijfje. Het mannetje reageert hierop. Bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren zijn tijdens de bronsttijd vaak veranderingen in gedrag, geur en uiterlijk waar te nemen. (bron: wikipedia)

Mijn oog viel op dit tweetje over de #bronsttijd van herten. Het burlen is weer in volle gang. Het geluid van zo’n hert gaat door merg en been is over kilometers afstand te horen. Het maakt niet alleen op de hindes indruk, ook de mens is even stil als hij het geluid uit het diepste van de edelhert hoort.

Maar draait niet elke oorlog om de liefde? Mannetjes die last hebben van een teveel aan testosteron in hun bloed? De mannen vechten om de liefde, om de vrouwen te imponeren en daarmee bij haar in de gunst te komen. Een dun laagje beschaving haalt misschien dit beeld weg, maar bij die edelherten gaat het echt niet zo vreedzaam aan toe.

Wat vind jij van de #bronsttijd? Is het de mooiste tijd van het jaar. De tijd om te oogsten en de liefde te veroveren. Of blijf je liever rustig thuiszitten en bekommer je niet over de liefde? Moet je de liefde verdienen of juist veroveren? En voel je ook de neiging om heel hard je liefde en verlangen over de daken te burlen?

Ik ben benieuwd naar je bijdrage.

#WoT

Vandaag neem ik de #WoT over van @webpixelqueen. Ze heeft het lange tijd gedaan en draagt nu het stokje over aan iemand anders. Ik ben er nog niet over uit of ik het echt ga overnemen. Dus als jij het roer wilt overnemen? Laat het weten. Schrijf in elk geval mee!

10 gedachten over “Bronsttijd – #WoT”

  1. De oorlog bij de mens draait vooral om de liefde voor macht, niet meer die voor een vrouw. We zijn al eeuwen ons gevoel met de natuur kwijt. Dat zou ik niet een dun laagje noemen maar een hele aardkorst aan fossielen en lagen geologische rommel.

    De neiging om te burlen heb ik niet, maar beperk mijn tijd voor oogsten en de liefde niet tot een bepaalde maand, iedere dag is voor mij een prima dag voor de liefde 🙂

    1. Macht en liefde hebben een bijzondere relatie met elkaar. We lijken daarin op de apen. In dat opzicht is het apenboek Chimpansee Politiek van Frans de Waal echt sprekend en een aanrader om te lezen.

  2. Interessante blogpost Hendrik-Jan! Ik associeer de bronstijd nog het meest met eekhoorntjes die voedsel verzamelen om de lange winter door te komen en ik denk bij het woord bronstijd ook gelijk aan de Veluwe in de herfst. Ik associeer het dus niet zo zeer met liefde of oorlog ben ik bang.

    1. Grappig, verzamelen en herfsttinten. Zo geeft iedereen zijn eigen kleur aan een woord. Dat is ook het leuke van de #WOT.

Geef een reactie